Publicat pe

Informatii despre Ceapa, sfaturi pentru infiintarea culturii si ingrijirea acestei legume

Ceapa Comuna-Allium cepa L.- Familia Liliaceae 

 

Importanta

Se cultiva pentru bulbi, frunze si tulpina falsa. Efectul terapeuticse datoreaza precursorilor substantelor aromatice care sunt importantele “magazii de compusi sulfurici”ce au un puternic efect antibacterial si antifungic. Compusii volatili aromatici din bulbii si semintele de ceapa au efecte puternice asupra altor organisme. Astfel, pot fi toxici pentru unele ciuperci, bacterii parazite si nematozi. Ceapa are si o importanta economica deosebita, permitand obtinerea unor venituri importante la unitatea de suprafata.

Origine si raspandire. Ceapa este originara din Asia Centrala si Asia Occidentala unde creste in flora spontana. Este o specie foarte veche, cultivata inca din antichitate, cu 5000-6000 de ani inaintea erei noastre, pe valea Nilului.

Exigente ecologice : Ceapa are pretentii mici fata de caldura. Temperatura minima de incoltire este de 3-4 grade celcius, iar cea optima de 18-20grade celsius, iar formarea, cresterea si maturitatea bulbilor are loc la temperaturi optime de 25-30 grade celsius.

Cerintele cepei fata de apa sunt relativ mari, deoarece sistemul radicular este superficial. Umiditatea in sol pe adancimea de 30-40 cm trebuie sa fie de 80-90% din capacitatea de camp in perioada cand cresc radacinile si frunzele, 70-80% in timpul formarii si cresterii bulbilor si 60-70% in timpul maturarii lor.

Ceapa are pretentii mari fata de lumina. Cantitatea de lumina absorbita de frunze are influenta determinanta asupra productiei. Este o planta de zi lunga. In timpul formarii necesita 14-16 ore de lumina.

Cele mai bune soluri sunt cele nisipo-lutoase sau luto-nisipoase, cu un Ph mai mare de 5,5. Ceapa nu trebuie cultivata pe acelasi loc mai devreme de cinci ani, nu trebuie cultivata pe soluri infestate cu boli si daunatori si cu grad ridicat de imburuienare.

Pentru a evita cresterile vegetative puternice, in detrimentul maturarii bulbului, ingrasamintele organice se vor aplica la plantele premergatoare. Ceapa reactioneaza bine la fertilizarea cu ingrasaminte chimice, totusi dozele mari de azot nu sunt recomandate, deoarece reduc capacitatea de pastrare a bulbilor.

Cultivare. In conditiile din tara noastra soiurile de ceapa ceaclama si cea de apa sunt bienale, iar soiurile de ceapa de arpagic sunt trienale. In primul an de cultura, ceapa formeaza la suprafata solului frunzele si o tulpina falsa, ia in sol bulbul. Soiurile si hibrizii de ceapa sunt specializati pe sisteme de cultura si destinatia bulbilor:

  • pentru cultura prin arpagic, cultivarile recomandate au perioada de vegetatie de 110-150 de zile.
  • pentru cultura prin semanat direct in camp (ceaclama), cultivarile au perioada de vegetatie de 130-150 de zle.
  • pentru cultura prin rasad (ceapa de apa), se recomanda cultivare cu o perioada de vegatatie de peste 150 de zile.

Cultura cepei prin arpagic- producerea arpagiculuiSemanatul se face in perioada 10-20 martie, dupa schema cu 7 randuri pe strat, distante la 15 cm, folosind 80-100 kg/ha.

Lucrarile de ingrijire ce se aplica in timpul vegetatiei sunt: plivitul manual de doua ori;b2-3 udari in anii secetosi; tratamente pentru combaterea manei; tavalugirea culturii cu 2-3 saptamani inainte de recoltare, pentru oprirea cestereii frunzelor.

Cultura pentru obtinerea bulbilor de consum se realizeaza in anul urmator. Plantarea arpagicului este recomandabil sa se faca din toamna, in intervalul 10 septembrie- 1 octombrie si nu mai tarziu, pentru a avea loc inradacinarea. Plantarea de primavara se face in perioada 10-20 martie.

Lucrarile de ingrijire  constau in prasile, erbicidat, fertilizat, irigat si combaterea bolilor si daunatorilor. Fertilizarea se realizeaza prin aplicarea ingrasamintelor, in faza formarii primelor 3-5 frunze si la inceputul ingrosarii bulbului.

Cultura cepei prin semanat direct in camp (ceapa ceaclama): infiintarea culturii se poate face toamna tarziu, in ultima decada a lunii noiembrie, sau primavara devreme (1-10 martie).Adancimea de semanat este de 2-3 cm, iar cantitatea de samanta pentru 1 hectar este de circa 8 kg.

Lucrari de ingrijire: Cand plantele au 3-4 frunze, se efectueaza raritul pe rand, la distanta de 3,5-4cm. Se fac 1-2 fertilizari, cand plantele au  1-2 frunze si cand incepe formarea bulbului. Iriigarea se face cu cantitati mai mari de apa decat la ceapa de arpagic.

Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *