CIUPERCA DE STRAT -AGARICUS BISPORUS (Ciuperca champignon) formeaza o palarie de forma convexa sau aplatizata, acoperita cu o cuticula alba, crem sau bruna.
Cultivarea ciupercilor. Alegerea spatiilor de cultura prezinta o importanta deosebita pentru reusita. Spatiile de cultura pot fi subterane si supraterane.
Subterane:(tuneluri, galerii de mina, pivnite etc.). Au avantajul unei izolari termice naturale, variatiile de temperatura zilnice sau chiar sezoniere sunt mici, avand constantele termice specifice asigurate.
Supraterane: constructii vechi, sere, pivnite; constructii special amenajate.
Cultivarea ciupercilor se face dupa unul din cele trei sisteme tehnologice: clasic, semiintensiv si intensiv. Sistemul clasic este cel mai vechi sistem de cultura; prezinta nesiguranta in realizarea productiei datorita lipsei posibilitatilor de combatere a bolilor si daunatorilor. Sistemul semiintensiv: in localul de cultura exista asigurate conditii de incalzire, ventilatie, pasteurizare si dezinfectie termica . Sistemul intensiv necesita localuri de cultura amenajate special, cu reglare automata a temperaturii (incalzire-racire), a umiditatii si a ventilstiei si cu mecanizare totala a lucrarilor de cultura.
Tehnologia insamantarii: Operatia de insamantare consta in introducerea miceliului comercial in interiorul substratului nutritiv de cultura, la o adancime si o distanta stabilite in functie de calitatea substratului si conditiile de microclimat din local.
Metode de insamantare- variaza cu sistemul de cultura folosit:
- in cultura clasica se face insamantarea miceliului in cuiburi;
in cultura intensiva, insamantarea miceliului in masa substratului nutritiv este in totalitate mecanizata.
Insamantarea in cultura clasica- in cuiburi: Cuiburile se deschid la 2-4 cm adancime si la distanta de 20 cm intre ele, dispunerea fiind in forma de triunghi.
Insamantare in cultura intensiva-insamantarea este automatizata in totalitate. In culturile monozone, insamantarea se face mecanizat dupa incheierea pasteurizarii substratului, cu ajutorul unei masini speciale de insamantat, actionate electric. In culturile bizonale si plurizonale se folosesc pentru insamantarea lazilor linii tehnologice de mare capacitate.
Lucrari de ingrijire in perioada incubarii: umectarea hartiei de acoperire de 2-4 ori pe zi prin pulverizare cu apa; de 3 ori pe saptamana una din umectari se face cu solutie de formalina 0,5% pulverizata fin pe suprafata hartiei, pe spatiile dintre paturi, iar in camere, chiar si pe pereti; verificarea starii fitosanitare a miceliului in curs de incubare.
Lucrari de intretinere: Temperatura aerului se mentine, pe cat posibil,la pragul de 15-17^C (minimum 10-12^C si maximum 19^C). Umiditatea relativa va fi mentinuta intre limitele de 80-95%, corelata cu temperatura din local. Din momentul aparitiei ciupercilor, nu se mai fac tratamente cu substante pesticide. Daca acest lucru se impune in mod absolut obligatoriu, atunci se recolteaza toate ciupercile (lasand substratul negru ) si se aplica tratamentul recomandat. Umiditatea relativa va fi mentinuta intre limitele de 80-95%, corelata cu temperatura din local
Lucrarile de ingrijire in perioada recoltarii sunt obligatorii si privesc: plivitul (indepartarea) ciupercilor bolnave, patate sau inmuiate; scoaterea postamentelor miceliene in cazul ciupercilor aparute in buchet; stropitul straturilor de cultura se face, in general, dupa fiecare recoltare (inainte de inceperea valului de recoltare se va administra 1 litru/kg ciuperci/m2 care se previzioneaza a se recolta.