Publicat pe

Informatii despre cresonul de gradina, plante aromatice si condimente

Lepidium sativum L. – Cresonul de gradina

Origine si raspandirecresonul de gradina

Cresonul este originar din Orient, nordul si estul Africii si sud-vestul Asiei, unde creste spontan si a fost cultivat din cele mai vechi timpuri, fiind cunoscut de egipteni, greci si romani. La noi in tara se cultiva sporadic.

Importanta culturii

– se cultiva pentru frunzele sale care se folosesc la condimentarea unor mancaruri sau muraturi, sub forma de salata, ca garnitura la diferite preparate culinare;

– gustul condimentat este dat de prezenta in frunze a unor glicoside si uleiuri eterice, iar valoarea alimentara consta intr-un continut ridicat al acestora in vitamine si caroten;

– 100 g frunze proaspete de creson contin: 72,0 – 80,1 mg vitamina C, 1,95 – 1,97 g saruri minerale.

Sfaturi pentru cultivare si ingrijire

Cresonul este o planta cu cerinte reduse fata de factorii de vegetatie. Este o specie rezistenta la frig si putin pretentioasa fata de lumina si elemente nutritive. Da rezultate bune pe soluri profunde, bine structurate si echilibrate nutritiv, fara exces de substante organice. In asolament, se plaseaa de obicei in al treilea an dupa ingrasarea terenului.

Cultura in camp este cea mai frecventa si se infiinteaza prin semanat direct, in mod esalonat, la intervale de 12 – 14 zile, incepand din luna martie. Semanatul se face in randuri distantate la 10 – 15 cm, sau in benzi cu distanta intre randuri de 12,5 cm si de 50 cm intre benzi, folosind 5 – 10 kg samanta la hectar.

Ingrijirea culturii se rezuma la mentinerea solului curat de buruieni prin prasile si plivit si udare repetata, cu norme moderate, pentru a asigura rasarirea si mentinerea turgescentei florilor.

Recoltarea. Dupa 3 – 4 saptamani de la semanat, se recolteaza in 2 – 3 reprize, prin taiere cu foarfeca, la 5 – 6 cm deasupra solului, astfel incat plantele se regenereaza si permit o a doua recoltare. Productia de frunze este de 5 – 6 t/ha.

Frunzele de creson sunt foarte perisabile si nu se pot pastra in mediu ambiental, decat o zi, dar prin preambalare in pelicula de material plastic si depozitare la frig (1°C) si umiditate relativa de 90%, durata pastrarii se poate prelungi pana la 7 – 9 zile.

Cultura fortata se practica mult in tarile din vestul Europei, mai ales in Danemarca si Germania, care sunt specializate in cultura cresonului in sere. Se pot efectua doua tipuri de cultura: in scafe mici, de material plastic sau carton, destinate vanzarii si pe parapete.

Pentru cultura in scafe, se folosesc diferite substraturi: rumegus grosier sau fin, faina de hartie sau carton, vata minerala. In fiecare scafa umpluta cu substrat umed, se seamana 2 – 5 g seminte (pentru 110 cm²). Pentru a grabi rasarirea se recomanda umectarea semintelor timp de cateva ore.

Lucrarile de ingrijire. Dupa semanat, scafele se depoziteaza la intuneric, intr-un spatiu cu temperatura de 20 – 25°C, timp de 3 – 4 zile. In vederea germinarii uniforme, este necesara tasarea substratului semanat care se realizeaza, die prin suprapunerea scafelor, fie prin folosirea unor greutati. Dupa germinarea semintelor, scafele se trec la lumina si la temperatura de 15°C. Iarna se recomanda suplimentarea luminii, pentru a nu prelungi perioada de cultura mai mult de 1 – 2 zile comparativ cu vara. O lucrare speciala este indepartarea prin periere, a tegumentului semintelor care nu s-a desprins de pe frunzele cotiledonale. Fertilizarea nu este necesara iar cultura se uda la nevoie.

Valorificarea se poate face cand plantele sunt in faza de frunze cotiledonale, faza care se atinge la 6 zile de la semanat, daca s-au asigurat conditiile optime de cultura. Pentru expediere la piata, scafele se aseaza in cutii mai mari de carton.

Cultura pe parapet se efectueaza intr-un substrat alcatuit din turba, sau bogat in turba, care se schimba pentru fiecare ciclu. Se seamana 120 – 150 seminte/m². Recoltarea se face cand plantele au inaltimea de 7 -9 cm, prin taiere cu un cutit, sau cu o cositoare electrica, foarte aproape de sol. In vederea valorificarii, cresonul se aseaza in cutii mici de carton, sau in pungi de material plastic.

Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *