Publicat pe

Informatii despre fluturele alb al verzei, scapa de Pieris brassicae

Pieris brassicae – Fluturele alb al verzeiadult fav

Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor europene, vestul Asiei si in America de Nord. In tara noastra este intalnit frecvent in toate regiunile, de la ses pana la munte.

oua fabBiologie si ecologie. Are 2 – 3 generatii pe an. Ierneaza pe trunchiul arbustilor, arborilor, pe garduri pe peretii caselor etc., in stadiul de pupa. La sfarsitul lunii aprilie, inceputul lunii mai, apar adultii care se hranesc cu nectarul fructelor. Ouale sunt depuse in grupe de 15 – 20, pe partea inferioasa a frunzelor de brassicacee. O femela poate depunde pana la 300 de oua. Incubatia dureaza 6 – 14 zile, in functie de conditiile climatice. Stadiul larvar dureaza aproximativ 4 saptamani, timp in care naparlesc de 4 ori.larva fab Larvele se retrag pentru impupare la sfarsitul lunii iunie, inceputul lunii iulie. Noii adulti vor aparea in luna iulie cand vor da nasterea celei de-a doua generatii. Dezvoltarea celei de-a doua generatii este asemanatoare cu cea a primei. Cea de-a treia generatie se dezvolta in principal pe varza de toamna, dar se poate dezvolta si provoca pagube si pe rapita de toamna.

Plante atacate si mod de daunare. Larvele fluturelui alb produc mari daune la culturile din grupa verzei si a rapitei. In primele stadii, larvele rod epiderma inferioara si parenchimul frunzelor. Mai tarziu, larvele consuma frunzele in totalitate, ramanand doar nervurile principale. In afara de pagubele directe, excrementele omizilor care se aduna intre frunze duc la putrezirea capatanilor de varza. planta atacata fab

Prevenire si combatere. Se vor lua masuri agrotehnice si chimice.

Masuri agrotehnice: igiena culturala- indepartarea periodica din culturi a plantelor puternic atacate, prasile mecanice pentru distrugerea buruienilor care sunt gazde intermediare, executarea araturii adanci dupa recoltare, pentru incorporarea resturilor vegetale, distrugerea samulastrei de rapita. Cele mai eficiente sunt masurile chimice.

Rezultate bune se obtin prin efectuarea de tratamente chimice, utilizand unul din produsele Decis Mega 0.04%, Karate Zeon-0.015%, Dimilin 48 SC-0.5%.

 

Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *