Publicat pe

Informatii despre lavanda, plante aromatice si condimente

Lavandula angustifolia – Lavanda

Origine si raspandirelavanda

Originară din zona Alpilor, Lavanda s-a răspândit în toată Europa, ajungând până în zonele îndepărtate ale Rusiei orientale. Lavanda era cunoscuta încă de pe vremea romanilor, care o foloseau pentru proprietăţile sale aromatice, atat îterme, cât şi pentru a-şi parfuma hainele. În tradiţia populară, bucheţele de flori erau atârnate la icoane, ca semn de venerare divină. In tara noastra, cultura de lavanda a inceput sa ia amploare in ultimii ani.

Importanta culturii

  • Lavanda se cultiva ca si planta decorativa in gradini si parcuri, dar si ca planta decorativa pentru buchete;
  • Lavanda se utilizeaza ca si planta medicinala sub forma de tincturi, uleiuri, sau infuzii in tratarea unor afectiuni precum insomniile, migrenele, depresiile dar si bronsitele, reumatismul sau chiar calvitia;
  • In gastronomie lavanda este un condiment incredibil ce poate da savoare atat salatelor, aperitivelor sau fripturilor, cat si deserturilor si bauturilor. Aroma puternica impune insa folosirea cu moderatie;
  • Datorita parfumului intens si deosebit de placut lavanda este una dintre cele mia folosite plante din industria cosmetica. Parfumul lavandei il regasim in sapunuri, detergenti dar si in cele mai apreciate parfumuri;
  • Lavanda este un puternic insecticid atat la interior unde alunga moliile sau tantarii, cat si in gradina.

Sfaturi pentru cultivare si ingrijire

Lavanda este o specie perena, care poate fi cultivata pe acelasi loc timp de 8 – 10 ani. Pentru prelungirea duratei de exploatare sunt necesare taieri de intinerire a tufelor, executate la 10 – 15 cm de la sol, in asa fel incat sa nu fie produs un dezechilibru in biologia plantei. Este recomandata amplasarea plantatiilor pe sole protejate de vanturi, insorite, cu expozitie sudica, cu sol profund si permeabil. Vor fi evitate suprafetele imburuienate cu buruieni perene.

Pentru infiintarea culturii de lavanda este recomandata o aratura adanca, precedata eventual de o afanare adanca 50 – 70 cm (desfundare), apoi terenul trebuie foarte bine maruntit, nivelat si mentinut fara buruieni, prin discuiri si grapari repetate. Toamna, inainte de plantare, terenul va fi discuit si va fi pregatit superficial, cu un combinator.

Lavanda este o planta care valorifica bine ingrasamintele organice. Se recomanda folosirea gunoiului de grajd, foarte bine fermentat si aplicat cat mai uniform, care contribuie la dezvoltarea masei vegetative si la cresterea continutului in ulei volatil. Pot fi aplicate 25 – 40 t/ha gunoi de grajd, toamna, sub aratura, inainte de infiintarea plantatiilor. Mai pot fi aplicate mranita si compost, la fiecare cuib, odata cu pamantul rasadurilor.

Lavanda se poate inmulti prin samanta (semanat direct in camp sau prin rasad) sau vegetativ (prin butasi inradacinati sau ptin despartirea tufei). Atat samanta cat si materialul vegetativ trebuie sa provina din culturi certificate ecologic. Cea mai frecvent folosita metoda de infiintare a culturii este cea prin rasad, deoarece pot fi obtinute culturi incheiate, fara goluri, cu plante viguroase si productivitate buna. Rasadurile pot fi produse in straturi reci, prin semanare in septembrie – octombrie sau primavara, foarte devreme. Se recomanda ca araturile sa fie de 1 m latime si 8 – 10 m lungime, cu poteci de 50 cm intre ele. Suprafata straturilor va fi cu 10 cm sub nivelul terenului si trebuie sa fie foarte bine nivelata cu grebla, apoi se traseaza santulete la 10 – 15 cm intre randuri, in care se va semana.

Samanta utilizata trebuie sa aiba o puritate de minimum 70% iar germinatia sa fie de minimum 50%. Dupa semanat, randurile se vor acoperi cu mranita pentru a nu se forma crusta. Cand plantele au 2 – 3 perechi de frunze formate se va efectua raritul, lasand circa 5 cm distanta intre plante. Plantutele smulse la rarit pot fi replantate. Pana in toamna, suprafata stratului va fi plivita de buruieni si va fi udata.

De pe un hectar de straturi pot fi obtinute aproximativ 400.000 de rasaduri iar pentru un hectar sunt necesare 20.000 de plante.

Plantarea se efectueaza fie manual, fie semimecanizat. Se folosesc rasaduri sanatoase cu partea aeriana de 10 – 12 cm. Lavanda se planteaza la 100 de cm intre randuri si la 50 cm intre plante pe rand. Daca terenul este in panta, plantarea va fi efectuata pe curbele de nivel.

In culturile de lavanda sunt necesare lucrari de completare a golurilor si combaterea buruienilor. Inca din primul an, vor fi efectuate lucrari de prasit si plivit, pentru a fi tinute sub control buruienile. In plantatiile tinere sunt necesare 4 – 6 prasile,iar in cele mai batrane 2 – 3 prasile. In primul an se va acorda o atentie deosebita distrugerii buruienlor perene de genul costreiului, pirului, volburei, pentru a se simplifica lucrarile in urmatorii ani.

Cultivata in gradina lavanda este foarte rezistenta si nu prezinta sensibilitate la daunatori. In culturile agricole insa poate fi atacata de rugina neagra atunci cand se invecineaza cu lanurile de grau.

Recoltarea. Se recomanda recoltarea la inflorire deplina, atunci cand continutul de ulei volatil este maxim. Recoltarea se va face in miezul zilei, in intervalul 10 – 14 pe timp insorit si calduros, fara vant sau ceata, pentru a exista maximum de ulei volatil in inflorescente. Recoltarea se poate efectua manual cu secera sau mecanizat.

Productia de inflorescente proaspete este de 2 – 3 t/ha in primii 2 – 3 ani, dar poate ajunge pana la 5 – 6 t/ha in urmatorii ani. Dintr-o tona de inflorescente se pot obtine aproximativ 10 l de ulei volatil.

Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *