Publicat pe

Informatii despre Limaxul cenusiu, scapa de Deroceras agreste

limaxLimaxul cenusiu – Deroceras agreste  

Limaxul cenusiu este raspandit pe intreg continentul European.

Descriere:

Poseda corp alungit si ingustat posterior, de culoare galben-deschis pana la brun, lung de 40 – 60 cm lungime. Capul prezinta doua perechi de tentacule retractile. Cochilia este redusa la un disc subtegumentar, situat pe partea dorsala a corpului.

Oul este sferic, de culoare alb-cenusiu.

Larva este asemanatoare adultului, dar de dimensiuni mult mai reduse.

Biologie si ecologie:oua-limax

Ierneaza in stadiul de ou, depus in sol, la adancimea de 2 – 4 cm. prezinta 2 – 3 generatii pe an. Este intalnit frecvent noaptea, dar pe vreme ploioasa si calda poate fi intalnit si in timpul zilei. Ouale sunt depuse in luna mai, in grupe de 20 – 30, pe sub muschi, bulgari de pamant, lemn putred, in frunzarul padurilor sau la mici adancimi in sol. O femela poate depune pana la 500 – 600 de oua, a caror incubatie dureaza aproximativ 2 – 3 saptamani. Noii pui ajung la maturitate in 2 – 3 luni. O mare parte din adulti mor in timpul ierii.

Fluctuatiile factorilor meteorologici influenteaza densitatea daunatorului, astfel ca, in verile ploioase si racoroase se inmulteste in masa iar in verile calduroase si uscate, densitatea este mai redusa, intrucat la o umiditate a solului mai mica de 15%, limacsii pier in masa.

atac-liamxPlante atacate si mod de daunare:

Daunator polifag, ataca peste 140 de specii de plante spontane si cultivate. In gradinile de legume produce cele mai mari pagube. Frunzele atacate prezinta perforatii de diferite forme si dimensiuni. In radacini sapa cavitati adanci. Partile atacate sunt acoperite de un mucus lucitor. La atacuri in masa, frunzele se usuca iar radacinile putrezesc. Ziua stau ascunsi sub pietre frunze si busteni.

Masuri de prevenire si combatere:

Importanta deosebita o au masurile agrotehnice precum: executarea araturii de toamna, executarea de prasile repetate, administrarea de ingrasaminte complexe.

Pe suprafete mici, in gradini, sere, pivnite, se recomanda tratarea solului cu superfosfat in doze de 15 – 20 g/m2 sau var nestins in doza de 20 g/m2.

Rezultate foarte bune se obtin prin aplicarea produselor moluscocide: Optimol, Agrosan B.

Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *