Publicat pe

Informatii despre odos, scapa de buruienile monocotiledonate anuale/perene

Odos (Avena fatua)

avena fatua

Avenua fatua face parte din familia Poaceae, fiind o buruiana graminee paniculata foarte asemanatoare cu ovazul cultivat. Prefera soluri grele, bogate in calciu, racoroase pana la umede, argiloase si lutoase.

Perioada de germinare are loc primavera, iar adancimea de germinare, pana la 20 cm.

Cotiledoanele sunt robuste, verde inchis.

Frunzele adevarate sunt lineare, frunzele cele mai tinere rulate, verde inchis, indeosebi primele frunze fara stipule; limbul si teaca au perisori la baza, exista si frunze fara perisori. Frunzele sunt de altfel neparoase. Paiul are 50 – 120 cm inaltime.

Floarea prezinta spiculete de obicei cu trei flori, inflorescenta sub forma de panicul cu ramificatii care isi modifica unghiul la fiecare nod (ramificatiile cele mai mici fiind aproape orizontale, toate florile avand o arista neagra campilotropa), iar perioada de inflorire are loc in iunie – august. Numarul de seminte pe planta este de 200, iar perioada existentei lor in sol este de la 3 luni pana la 12 luni.

Tipul plantei în funcţie de umiditate: mezofilă (creşte pe soluri revene până la reavăn-jilave).
Tipul plantei în funcţie de temperatură: hechistotermă (capabilă să trăiască la temperature foarte scăzute, din climatul alpin), microtermă (capabilă să trăiască în climatul boreal, rece și umed, cu temperaturi medii anuale între 2-4°C), mezotermă (cu cerințe mijlocii față de temperatură, răspândită în climatul temperat răcoros și umed – izoterme 4,5-7,5 C),moderat termofilă (cu cerințe mijlocii spre mari față de căldură, răspândite în climatul continental de dealuri, între izotermele 7,5-10,5°C), termofilă (iubitoare de căldură, întâlnită în climatul continental de câmpie, cu temperature medii anuale >10,5 °C), euritermă (cu cerințe largi față de căldură, termoindiferente).
Tipul plantei în funcţie de pH-ul solului: puternic acidofilă (soluri puternic acide, pH <4,5), acidofile (cresc pe soluri acide, pH = 5-4,5), acido-neutrofile (cresc pe soluri cu pH 6-5), slab acid-neutrofile (cresc pe soluri cu pH = 6,8-6), neutro-bazifile (cresc pe soluri cu pH = 6,8-7,2), amfitolerante (plante indiferente, cu largă amplitudine ecologică față de reacția solului).
Comaterea se face cu: Adengo, Equip,hussar Activ.

Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *