Publicat pe

Informatii despre Omida paroasa a dudului, scapa de Hyphantria cunea

omida-paroasa-a-dudului-ouaOmida paroasa a dudului – Hyphantria cunea / Bombyx cunea / Arctia textor

Originara din America de Nord, omida paroasa a dudului a fost semnalata in 1940, in Ungaria si 1949, in Romania, in partea de vest.

Descriere:

Adultul are aripi albe, cu o anvergura de 28 – 38 mm, uneori pot prezenta pete negre, dispuse neregulat. Femela are abdomenul verzui, spre deosebire de mascul, la care abdomenul este galben.

Oul este sferic, cu chorin fin granulat, galben – verzui, de 0.6 mm diametru.omida-paroasa-a-dudului-colonie

Larva este brun – inchisa pe partea dorsala si verde – brunie pe partea ventrala, putand ajunge pana la 25 – 30 mm, in ultima varsta. Corpul este acoperit cu numerosi peri urticanti, de diferite culori (brun – inchis pana la negru).

Pupa are culoarea galben – verzuie la inceput, putand deveni brun – inchis. Lungimea acesteia este de 8 – 10 mm.

Biologie si ecologie:

Prezinta 2 generatii pe an. Ierneaza in stadiul de pupa in numeroase locuri (crapaturi ale scoartei, pe garduri, pereti, stratul superficial al solului). Adultii apar primavara, din a doua jumatate a lunii aprilie; zborul adultilor este crepuscular si nocturn, omida-paroasa-a-dud-ataciar ziua stau ascunsi. Imediat dupa aparitie, adultii se imperecheaza iar femeile depun, pe partea inferioara a frunzelor ouale (300 – 900) din care, dupa 8 – 20 de zile, vor iesi larvele. In stadii incipiente, larvele consuma epiderma inferioara si parenchimul iar pe masura ce se dezvolta se muta pe ramuri, distrugand in totalitate frunzele. La sfarsitul lunii iunie, larvele se retrag si se impupeaza in coconi matasosi, stadiu care dureaza intre 7 si 12 zile. Aparitia noilor adulti se face esalonat de la jumatatea lunii iunie pana la jumatatea lunii august. In anii cu toamne lungi poate aparea si o a 3-a generatie.

Plante atacate si mod de daunare:

Specie polifaga, ataca peste 120 de specii de arbori, arbusti si plante ierboase: dud, artar, cires, mar, visin, par, prun, trandafir, dalie, vita de vie etc. In unii ani copacii raman total desfrunziti in urma atacului.omida paroasa a dudului Daca atacul se repeta 2 – 3 ani consecutiv, pomii se debiliteaza si se usuca. In unii ani provoaca daune in livezi, parcuri, aliniamente stardale, dar cel mai frecvent ataca pomii situati in gospodariile populatiei.

Masuri de prevenire si combatere:

Omida paroasa a dudului poate fi considerat un “daunator al neglijentei”, intrucat atacurile pot fi prevenite prin strangerea si distrugerea prin ardere a cuiburilor de omizi, operatiune ce trebuie repetata la 5 – 6 zile din cauza aparitiei esalonate a larvelor.

Se pot executa tratamente chimice cu: Aqua K-Othrine (2%), Decis Mega (3 ml in 10 l apa), Karate Zeon (2 ml in 5 l apa), Fastac (2 ml in 5 l apa), cu urmatoarea specificare: Frunzele duzilor la care s-au aplicat tratamente chimice vor fi toxice pentru viermii de matase.

Respectati intervalul de pauza intre aplicarea ultimului tratament si inceputul recoltarii fructelor.

 

Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *