
Quadraspidiotus perniciosus – Paduchele din San José
Daunator originar din China, raspandit cu comertul de fructe si plante, pe toate continentele. Denumirea provine de la valea San José, din California, unde a fost semnalat pentru prima data. In tara noastra a ajuns in anul 1933, la Bihor, Arad si Timis, fiind un daunator care figureaza pe lista de carantina.
Descriere. Femela are corp cordiform, 0,8 – 1,2 mm lungime, culoare galben — portocaliu, lipsita de ochi antente, picioare si aripi. Masculul are corpul alungit, 0,8 – 0,9 mm lungime, culoare galben – portocaliu. Prezinta o pereche de antene paroase, aripi membranoase si picioare.
Biologie si ecologie. Prezinta frecvent 2 generatii pe an. Ierneaza pe scoarta pomilor, sub scut, in stadiul de larva de varsta I. La inceputul lunii aprilie, dupa o perioada de hranire, larvele naparlesc, diferentiindu-se femelele si masculii. Spre sfarsitul lunii aprilie – inceputul lunii mai apar adultii care se si imperecheaza. La sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie, incepe depunerea larvelor, esalonat, de-a lungul unei perioade de 40 – 45 zile. O femela depunde pana la 450 de larve. La aparitie, larvele sunt foarte mobile si se raspandesc pe toate organele aeriene ale arborilor, mai rar pe fructe. Mobilitatea este de scurta durata. Uneori larvele pot fi luate de vant sau de pasari si transportate pe alte plantatii. Dupa fixare larvele incep sa se hraneasca cu seva plantelor. In urma hranirii isi construiesc un scut matasos, impregnat cu ceara, care le apara de inghet, seceta, ploi etc.
Dupa 3 saptamani, larvele trec de prima naparlire iar scutus devine dens si impermeabil. Dupa alte 3 saptamani, larvele ajung la maturitate completa si isi definitiveaza scutul. Larvele care dau nastere femelelor cresc in diametru, iar cele care dau nastere masculilor cresc in lungime. Masculii apar inaintea femelelor, nu se hranesc si dupa imperechere mor. La inceputul lunii august, femelele incep sa depuna larvele generatiei a II-a, care, in functie de conditiile meteo, se prelungeste pana in octombrie sau da nastere celei de-a III-a generatii.
Plante atacate si mod de daunare. Specie polifaga, ataca peste 200 de specii de arbori si arbusti. Printre speciile pomicole preferate se numara maloideele (mar, par, gutui, mosmon) si prunoideele (piersic, cais, cires, visin etc) urmate de specii silvice si ornamentale ( tei, plop, paducel, trandafir etc). Speciile cultivate sunt mai atacate decat cele spontane. Prefera partile lemnoase ale pomilor. Tesutul atacat se inroseste si se necrozeaza. Pe ramuri inrosirea cuprinde scoarta si o parte din lemn, pe frunze se localizeaza in jurul nervurilor, iar pe fructe apar pete rosii sub forma unor aureole. Pomii atacati au frunzele ingalbenite iar dezvoltarea acestora este intarziata. Plantele atacate se usuca de la baza spre varf.
Metode de prevenire si combatere. In combaterea acestui daunator, o deosebita importanta o au masurile preventive:
- folosirea de material de plantat sanatos (provenit din pepiniere autorizate) la infiintarea livezilor;
- nu se vor recolta ramuri altoi din livezile unde a fost semnalata prezenta daunatorului;
Metodele curative: Tratamente de iarna si de vara.
In timpul iernii sunt necesare 1 – 2 tratamente cu Confidor Oil – 1,5% (22,5l/ha), apoi se pot executa tratamente in vegetatie cu Calypso 480 SC (0.02%), Decis Mega (0.05%), Mospilan 20 SG (0.03%), Actara (0.05%), etc.