Publicat pe

Informatii despre paduchele lanos al marului, scapa de Eriosoma lanigerum

paduchele lanosEriosoma lanigerum – Paduchele lanos al marului

Daunator originar din America de Nord, introdus in Europa, in anul 1787, odata cu materialul saditor. In tara noastra este intalnit in livezile de meri si pepinierele din toate zonele pomicole, figurand pe lista de carantina.

Descriere. Virginogenele aptere au corp oval, de 1,9 – 2,0 mm lungime, culoare brun – inchis, acoperit cu secretie ceroasa, alba, filamentoasa. Virginogenele aripate au corp alungit, de 1,8 – 2,3 mm lungime, culoare brun – inchis, aripile sunt mai lugni decat corpul.

paduche lanos ramBiologie si ecologie. Prezinta 8 – 10 generatii partenogenetice. Ierneaza in stadiul de larva de varstele I si II, pe ranile canceroase de ramuri si tulpini sau pe radacini. O femela depunde in decurs de 15 zile pana la 150 de larve. In timpul verii, apar formele aripate care infesteaza alte plantatii de mar. Spre toamna, o parte dintre indivizi coboara pe radacini si dau nastere formelor radicicole. Paduchele lanos al marului prezinta un ciclu complet numai in tara de origine unde are ca planta gazda primara ulmul american iar ca planta gazda secundara, marul.

Plante atacate si mod de daunare. Ataca preferential marul si rareori parul si alte specii pomicole. Daunatorul se localizeaza pe tulpini, ramuri, lastari, pedunculii fructelor si pe radacina in apropierea coletului. Datorita filamentelor ceroase albe, coloniile sunt usor de recunoscut. Pe lastarii tineri, paduchele se fixeaza la baza, iar pe ramuri si tulpini, in special in crapaturile scoartei. In urma inteparii si sugerii sevei, tesuturile se hipertrofiaza si apar umflaturi, care treptat se maresc si formeaza tumori cu aspect canceros.paduchele lanos atac Pomii atacati sunt sensibili la ger, iar la atacuri puternice si repetate se usuca treptat.

Masuri de prevenire si combatere. Impotriva acestui daunator, sunt necesare masuri preventive si curative.

Masuri preventive: respectarea masurilor de carantina fitosanitara, taierea ramurilor si lastarilor atacati, eliminarea puietilor atacati, folosirea la infiintare, de material saditor sanatos.

Tratamentele aplicate in timpul iernii, cu produsul Confidor Oil – 1,5%, distrug larvele hibernante.

Pentru tratamente de vara se recomanda tratamente cu Actara 25 WG (1.5 g/ 15 l apa), Movento 100 SC (7.5 ml/ 10 l apa), Mospilan 20 SG (1.5 gr in 5 l apa), etc.

Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *