Publicat pe

Informatii despre paduchele negru al ciresului, scapa de Myzus cerasi

Myzus cerasi – Paduchele negru al ciresuluipaduchele negru al ciresului

Daunatorul este raspandit pe tot globul. In Romania este intalnit din zona de stepa pana in zona submontana.

Descriere. Corp globulos, 1,8 – 2 mm lungime, culoare brun – negricioasa, lucitoare.

Biologie si ecologie. Specie migratoare, ierneaza in stadiul de ou, depus toamna pe ramurile tinere de cires si visin. In perioada desfacerii mugurilor (cursul lunii aprilie) apar larvele de fundatrix care dau nastere, partenogenetic, la 3 – 5 generatii de femele fundatrigene nearipate. Femelele aripate apar spre sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie, migreaza pe plante ierboase si dau nastere la mai multe generatii de virginogene aripate si nearipate. Formele sexupare apar spre toamna si dau nastere formelor sexuale (masculi si femele). Dupa imperechere, femelele migreaza inapoi pe cires sau visin, unde depun oul de iarna (forma sub care ierneaza daunatorul).

myzus cerasiPlante atacate si mod de daunare. Insecta ataca preponderent ciresul si mai rar visinul. La invazii puternice frunzele se rasucesc, se ofilesc si se usuca. Lastarii se curbeaza, puterea de fructificare este slabita iar cresterea inceteaza. Cele mai mari pagube se inregistreaza in plantatiile tinere de cires si visin, dar si in pepinierele pomicole.

Metode de prevenire si combatere.

Pentru combatere se folosesc produse fitosanitare precum:  Mospilan 20 SG (0.125 kg/ha), Actara (0.1 l/ha), Fastac 10 EC (0.004%), Karate Zeon (0.2 l/ha), Decis Mega (0.15 l/ha).

Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *