
Paduchele ovazului – Macrosiphum avenae
Daunatorul a fost semnalat pe toate continentele.In Romania este prezent in majoritatea zonelor in care sunt cultivate cereale paioase, fiind cel mai pagubitor daunator al acestor culturi.
Descriere:
Adultii prezinta corp verde sau galben-brun, fusiform si picioare lungi.
Lungimea variaza intre 2.7 – 2.9 mm.
Antena este mai lunga decat corpul.
Femelele inaripate au toracele rosu-brun si segmente abdominale verzi.
Ouale sunt ovale si negre.
Poate avea 8 – 15 generatii pe an si ierneaza in stadiul de ou, depus in gramineele cultivate sau spontane. Primavara apare forma fundatrix, apoi formele aptere sau aripate, din care, dupa mai multe generatii apar formele sexuate (spre toamna). Toate generatiile se dezvolta exclusiv pe graminee cultivate sau spontane si pot avea un ciclu evolutiv cuprins intre 6 si 21 de zile.
Plante atacate si mod de daunare:
Ataca cereale de iarna si mai tarziu culturile de primavara. Provoaca pagube in culturile de grau, orz, secara, ovaz si porumb, dar se poate dezvolta si pe specii spontane precum: Phleum pratense L., Avena fatua L., Agropyrum repens PB, Dactylis glomerata L., Bromus mallis L., Bromus secalinis L., Festuca pratensis Huds.
Deosebit de importante sunt masurile agrotehnice precum: semanatul unei densitati normale si in epoca optima, combaterea buruienilor monocotiledonate si distrugerea samulastrei si evitarea cerealelor in monocultura, masuri ce pot diminua rezerva de daunatori.
La avertizare sau la depasirea pragului economic de daunare, se executa tratamente chimice cu Actara 25 WG (0.07 kg/ha), Kaiso Sorbie 5 WG (0.15 kg/ha), Mavrik 2 F (0.2 l/ha), Nuprid 200 SC (0.225 l/ha).