Publicat pe

Informatii despre paduchele verde al cerealelor, scapa de Schizaphis graminum

Schizaphis graminum – Paduchele verde al cerealelorPaduchele verde aripat

Specie raspandita pe majoritatea continentelor, prezenta in Romania in toate regiunile, produce pagube in special la culturile de cereale si sorg.

paduchele verdeBiologie si ecologie. Specie nemigratoare, intreaga evolutie a ciclului biologie are loc numai pe speciile de graminee cultivate si spontane, prezinta 8 – 15 generatii pe an. Ierneaza pe diferite graminee, in stadiul de ou. La sfarsitul lunii martie apare fundatrixul care da nastere partenogenetic la cateva generatii de fundatrigene aripate care se raspandesc pe gramineele cultivate. Ajunse pe plantele gazda, are loc o noua succesiune de generatii aptere, pana in luna iulie cand incep sa apara iarasi formele aripate. O femela poate da nastere, partenogenetic, la 60 – 70 de pui. In functie de temperatura, dezvoltarea unei generatii dureaza intre 5 si 21 de zile. Evolutia afidelor este de lunga durata, prezenta acestora si a daunelor putandu-se prelungi pana toamna tarziu. colonie paduchi verzi

Plante atacate si mod de daunare. Ataca frunzele si tulpinile de ovaz, orz, grau, sorg etc., producand pagube mari mai ales in primele faze de dezvoltare ale plantelor. La noi in tara, cea mai atacata planta este sorgul, numarul de indivizi prezenti pe o planta, putand ajunge pana la 8000. La locul intepaturii apar pete decolorate, care devin apoi rosii, extinzandu-se pe tot limbul frunzei. Frunzele atacate se rasucesc treptat de la varf spre baza apoi se usuca. Frecvent pot fi atacate si spicele. Plantele atacate intarzie in dezvoltare sau chiar pot pieri.

atac paduche verdePrevenire si combatere. Cultivarea de soiuri rezistente la atacul acestui daunator. Se recomanda distrugerea samulastrei pentru impiedicarea dezvoltarii coloniilor de vara. Tratamentele chimice se vor aplica dupa atingerea pragului de daunare ( 10 exemplare pe planta).

In functie de cultura se vor aplica tratamente chimice cu Actara (0.7 kg/ha), Kaiso Sorbie (0.15 kg /ha), Mavrik 2F (0.2 l/ha).

Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *