Publicat pe

Informatii despre plosnita albastra a verzei, scapa de Eurydema oleraceum

Plosnita albastra a verzei – Eurydema oleraceum

plosnita-albastra

Descriere. Plosnita albastra a verzei (Eurydema oleracea) este un daunator prezent in toata Europa pe culturile de varzoase, plante semincere, rasaduri, etc.

Adultii sunt lungi de 0.6-0.8 cm si late de 0.3-0.4 mm; au corpul turtit dorso-ventral, culoarea negru-albastru inchis si metalizat cu desene de culoare: crem, rosu, galben. Capul este negru inconjurat de alb pe margine. Femelele depun 60-70 oua. Ouale sunt cilindrice, de 0.7 mm, galben-verzui Perioada de incubatie dureaza pana la 9 zile. Nimfele sunt similare cu adultii, nu prezinta aripi, pot avea culoarea galben deschis sau albicioase cu desene negre.

Biologie si ecologie. Insecta are in general 1-2 generatii/an. Primavara la sfarsit de aprilie-mai, adultii devin activi, se hranesc (intai pe flora spontana si apoi pe crucifere), are loc copulatia si la 3-5 saptamani dupa aceasta, depunerea oualelor. Ouale sunt depuse pe tulpini sau partea inferioara a frunzelor in doua randuri, cate 8-12 oua. Incubatia se desfasoara pe parcursul a 9 zile, dupa care a apar ninfele (naparlesc de 5 ori). Perioada de la ninfa la adult dureaza 25 zile, dupa care ciclul se reia sau insecta hiberneaza. Daunatorul ierneaza in octombrie in stadiul de adult in : crapaturile de sol, sub frunze, crapaturile zidurilor, sub pietre, crapaturile din ritidiom (scoarta crapata-exfoliata la pomi, arbori), etc.

Plante atacate si mod de daunare. Ataca varza alba, varza rosie, varza creata, gulie, conopida, brocoli, varza de Bruxelles, varza chinezeasca, varza de frunze, ridichea neagra, ridichea alba, ridichi de luna, rapita, mustar etc.

Plosnita albastra a cruciferelor (Eurydema oleraceum) poseda un aparat de intepat si supt cu ajutorul caruia se hranesc cu sucul celular. In zonele unde insecta inteapa, apar puncte de decolorare – de culoare galbena. Atacul agresiv (numeroase itepaturi) conduce la ingalbenirea completa a frunzelor si pastailor, avortarea florilor, etc. Intepaturile insectei afecteaza atat plantele de cultura cat si plantele semincere intrucat semintele nu ajung la maturitate si raman sistave, iar pastaile se deformeaza.

Masuri de prevenire si combatere.

Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *