Publicat pe

Informatii despre Plosnite, scapa de Plosnite

eurygaster-maura eurygaster-integriceps eurygaster-austriacaPlosnitele cerealelor

In tara noastra, plosnitele cerealelor sunt intalnite in toate zonele unde se cultiva graul, in special in regiunile de stepa si ale padurilor de stejar. Cele mai pagubitoare plosnite apartin genului Eurygaster, si sunt reprezentate de Eurygaster integriceps, care este cea mai raspandita, Eurygaster maura si Eurygaster austriaca. 

Caractere de recunoastre a celor 3 specii:

Specia

 Forma corpului   Culoarea corpului   Lungimea corpului   Forma capului   Marginea pronotului 
Eurygaster integriceps Oval De la galben – brun
Pana la brun – inchis,
uneori negru
11 – 13 mm Rotunjit la varf Convexe
Eurygaster maura 9 – 10 mm Rotunjit la varf Drepte
Eurygaster austriaca 11 – 13 mm Ascutit la varf concave

Toate cele 3 specii prezinta o singura generatie pe an. Ierneaza in stadiul de adult, in frunzarul padurilor de foioase, pe sub ierburi, dar pot ierna si in perdele de salcam sau alti arbori. Daunatorul poate parcurge distante considerabile de la locurile de iernare in cautarea hranei, uneori pot zbura pana la 100 km. Isi fac aparitia in luna mai si se hranesc pana la sfarsitul lunii iunie, cand are loc depunerea oualor. O femela poate depune (70 – 100 de oua, in grupe de 14, de regula 2 randuri a cate 7 oua). Larvele apar la 7 – 15 zile si se dispeerseaza in spice, hranindu-se cu organele aeriene ale plantelor. Prefera in special graul, dar pot fi intalnite si pe orz, secara, raigras, obsiga, paius, pir, etc.

Simptomele atacului variaza:

  • Primavara, cand este intepata tulpinita principala spre baza, fruntea se rasuceste, se ingalbenesc si se usuca;
  • Cand este atacat spicul in teaca, la baza rahisului, acesta nu se mai desface si ramane in burduf, sau daca apare este ingalbenit, adesea steril;
  • Spicele atacate se desprind usor deasupra nodului, tesuturile fiind distruse in zona intepata;
  • Daca atacul se produce dupa aparitia spicului, inainte si in timpul infloritului, este localizat la baza rahisului, caz in care spicul este avortat;
  • Cand atacul are loc dupa formarea boabelor, acestea se sistavesc;
  • Boabele au un continut redus de gluten, din care se obtine o faina de calitate inferioara, nepanificabila.

Prevenire si combatere:

aelia-acuminata aelia-rostrata oua-plosnita

Plosnitele vargate ale cerealelor sunt reprezentate de speciile genului Aelia si sunt raspandite in regiunile de stepa si silvostepa. Pentru tara noastra, prezinta importanta speciile Aelia acuminata si Aelia rostrata. Ambele specii prezinta un stil de viata asemanator cu cel al speciilor din genul Eurygaster (prezentate anterior) si se combat dupa aceleasi reguli.

Plosnita rosie a verzei – Eurydema ornata

plosnita-rosie-a-verzeiPrezinta 1 – 2 generatii pe an. Ierneaza in stadiul de adult, in frunzarul padurilor, pe sub frunzele de crucifere, podurile magaziilor etc. Cand temperatura aerului atinge pragul de 14 – 15ºC, adultii parasesc locurile de hibernare; la inceput se hranesc cu brasicacee spontane ( urda vacii, traista ciobanului etc.) apoi trec pe brasicacee cultivate (varza, rapita, mustar, etc.). Poseda aparat pentru intepat si supt, hranindu-se cu sucul celular din tesuturi. In urma atacului, apar pete galben – pal, iar tesuturile se necrozeaza. In caz de atacuri puternice, petele pot cuprinde intreg limbul foliar, iar plantele se pot usca in totalitate. Daunatorul se dezvolta foarte bine pe atac-varzacultura de rapita si nu prefera varza rosie si creata.

Combatere:

 

Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *