1. Tripsul californian – Frankliniella occidentalis
Prezinta o singura generatie pe an. Poate ierna in sol, in stadiul de adult, sau in bobocii si mugurii florali, in stadiul de larva. Este un daunator fitofag, poseda aparat pentru intepat si supt si se hraneste cu sucul celular, polenul si nectarul plantelor ornamentale, dar poate fi intalnit si pe tomate, ardei, castraveti cultivate in mediile protejate. Pe organele atacate se pot remarca nuante argintii, ca urmare a deformarii tesuturilor.
Combatere:
- Executarea de tratamente cu produse chimice precum: Mospilan 20 SG (0.06%), Actara 25 WG (0.02%), Confidor Energy (0.08%), Fastac 10 EC (0.02%) etc.
2.Tripsul graului – Haplothrips tritici
Daunator cu o singura generatie anuala, ierneaza in stadiul de larva de varsta a doua, pe paie, in interiorul paielor, la suprafata solului sau la adancimea de incorporare a miristii si se hraneste cu sucul celular al spicelor, inaintea iesirii acestora din burduf. Adultii apar in luna mai, in perioada inspicarii si pot fi gasiti la baza ultimelor 2 frunze ale plantelor de grau. Consecinta atacului este sterilitatea partiala sau totala a spicelor. Pierderile provocate de atacul tripsului graului pot ajunge la 10 – 20%.
Combatere:
- Aratura efectuata vara, imediat dupa recoltare, poate distruge pana la 70 – 80% din formele hibernante;
- Utilizarea de soiuri timpurii, care inspica mai devreme, determina un grad de atac mai redus;
- Chimic, Tripsul graului, poate fi combatut cu: Actara 25 WG (0.02%), Biscaya 240 OD (0.16 l/ha); Decis Mega (0.15 l/ha), Faster 10 EC (0.15 l/ha), Fury 10 EC (0.10 l/ha), Kaiso Sorbie 5 WG (0.15 l/ha) etc.
3.Tripsul orzului – Limothrips denticornis
Ierneaza in resturile vegetale ramase in urma recoltarii. Prima generatie se dezvolta toamna, pe frunzele cerealelor, iar cea de-a doua generatie, primavara, in spicele cerealelor, pe care le depreciaza, provocand atrofieri partiale, terminale sau bazale. Aparitia de macule albe, cu nuante rosiatice, sunt simptome ce tradeaza prezenta daunatorului.
Combatere:
- Aratura adanca, de toamna, diminueaza rezerva biologica a daunatorului cu pana la 90%;
- Produsele chimice omologate pentru combaterea acestui daunator sunt: Actara 25 WG (0.02%), Biscaya 240 OD (0.16 l/ha), Faster 10 EC (0.15 l/ha), Fury 10 EC (0.10 l/ha), Kaiso Sorbie 5 WG (0.15 l/ha) etc.
4. Tripsul ovazului – Stenothrips graminum
In functie de conditiile climatice, daunatorul poate prezenta o generatie pe an, sau o generatie la 2 ani. Ierneaza in stadiul de adult, in sol, la adancimi de 30 – 50 cm. Larvele consuma sucul celular din organele florale sau boabele in faza de lapte – ceara. Organele atacate (frunze, tije, paie etc.) prezinta pete decolorate, putand ajunge chiar la ofilire.
Combatere:
- Se vor executa tratamente chimice cu: Actara 25 WG (0.02%), Biscaya 240 OD (0.16 l/ha), Faster 10 EC (0.15 l/ha), Fury 10 EC (0.10 l/ha), Kaiso Sorbie 5 WG (0.15 l/ha) etc.
5.Tripsul plantelor de sera – Heliothrips Haemorrhoidalis
Este un daunator caracteristic spatiilor protejate. Ierneaza in stadiul de ou. Se hraneste cu sucul celular al plantelor de azalee, ficus, trandafir, garoafe, crizanteme. Atacul daunatorului poate produce deformarea florilor, uneori necrozarea partiala sau totala a organelor. Plantele atacate nu se mai dezvolta, iar fructificarea este redusa.
Combatere:
- Impotriva daunatorului se pot executa tratamente chimice cu: Mospilan 20 SG (0.06%), Actara 25 WG (0.02%), Confidor Energy (0.08%), Fastac 10 EC (0.02%) etc.
6.Tripsul secarei – Haplothrips aculeatus
Daunatorul prezinta o singura generatie pe an, ierneaza in stadiul de adult, in resturile vegetale ale plantelor atacate si se hraneste cu florile si boabele aflate in faza de lapte – ceara a numeroase specii cultivate si spontane (secara, grau, ovaz, papura, porumb etc.). Adultii si larvele populeaza teaca ultimei frunze, unde depun oua si consuma organele spicului.
Combatere:
- Larvele hibernante pot fi distruse in proportie de 90% prin executarea unei araturi adanci;
- Produsele chimice omologate impotriva daunatorului sunt: Actara 25 WG (0.02%), Biscaya 240 OD (0.16 l/ha), Faster 10 EC (0.15 l/ha), Fury 10 EC (0.10 l/ha), Kaiso Sorbie 5 WG (0.15 l/ha)/