Publicat pe

Patarea cafenie a fruzelor, fructelor de mar si rapanul merilor – Venturia inaequalis

Boala este destul de pagubitoare in tarile unde se cultiva marul, cu un climat mai rece si mai umed. In tara noastra ciuperca este raspnadita in toate zonele, mai ales in livezile unde nu se executa o combatere eficienta.

Simptome

pagepistil Boala afecteaza frunzele si fructele si mai putin florile si ramurile tinere.

Pe frunzele tinere apar primele simptome, prin aparitia unor pete aproximativ circulare, cenusii frecvent pe partea inferioara a frunzelor. Punctul central al petelor este de culoare mai inchisa, treptat petele capata o culoare verde-maslinie sau bruna-negricioasa cu un contur difuz. Frunzele atacate timpuriu au tesutul sfasaiat. Pe masura ce boala evolueaza frunzele se usuca, partial sau total si cad timpuriu, inaintea celor sanatoase.

Fructele pot fi atacate in toate fazele de dezvoltare. Pe acestea apar pete circulare, brune-negricioase, iar pe  fructele tinere (in crestere) petele pot ajunge la dimensiuni mari, iar acestea nu se mai dezvolta uniform; deformarea este mai accentuata cu cat atacul a fost mai timpuriu. La unele soiuri sensibile, pe fructele in crestere atcaul poate produce craparea aestora. Pe fructele mature, petele sunt mai mici, aproximativ circulare, negricioase, uneori cu mariginile roasiatice, iar in unele situatii simptome asemanatoare pot aparea si pe fructele cu aspect sanatos, in timpul depozitatrii.

Pe flori, atacul este mai rar si se manifesta  pe sepalele acestora, prin aparitia unor pete mici, cenusii cu aspect catifelat, asemanatoare celor de pe frunze. Cand atacul trece de pe sepale si pe ovare sau pe fructele abia formate, se produce ,in anumite cazuri, o cadere masiva a florilor sau a fructelor.

Pe lastarii tineri apar pete asemanatoare cu cele de pe frunze, iar pe ramurile mature apar pustule proeminente, rotunde sau oval alungite, care la inceput sunt acoperite de epiderma, ulterior aeasta se rup eliberand o pulbere de pluta.

Agentul patogen Venturia inaequalis

Ciuperca se transmite de la un an la altul, iar vremea rece si umeda  este favorabila dezvoltarii si diseminarii conidiilor. Se transmite sub 3 forme: locului cu asce si ascospori, miceliu de rezistenta din ramurile anuale atacate- care vor genera conidii primare, conidii de vara la insertia mugurilor.

Soiuri imune: Prima, Priscila, Florina, Pionier, Voina.

Soiuri cu rezistenta mare: Romus 1, Romus 2, Romus 3, Reinette Ananas, Generos, Reinette de Canada.

Soiuri cu rezistenta mijlocie: Frumos de Voinesti, Ancuta, Aromat de vara, Radaseni, Granny Smith.

Soiuri sensibile: Jonathan, Jonagold, Delicios de Voinesti, London Pepping.

Soiuri foarte sensibile: Golden delicious, Golden spur, Mutsu, Red delicious, Cretesc de Vrancea, Starkrimson.

Prevenire si combatere

– la infiintarea plantatiilor se vor folosi soiuri care s-au dovedit a fi rezistente;

– sunt foarte indicate araturile adanci;

– adunarea si arderea resturilor vegetale;

– executarea la avertizare a tratamentelor fitosanitare;

– sunt recomandate in timpul vegetatie urmatoarele tratamente cu: Antracol 70 WP (0.2-0.3%), Bravo (2.5 l/ha), Champ 77 WG (0.2%), Chorus (0.3 kg/ha), Delan 700 WDG (0.05%),  Flint Plus (0.125%), Folicur Solo (0.75 l/ha), Folpan 80 WDG (0.15%), Funguran OH 50 WP (0.2%), Kocide 2000 (0.25%), Merpan 80 WDG (0.15%), Orius 25 EW (0.05%), Polyram DF (0.25%), Score 250 EC (0.225 l/ha), Shavit F 72 (0.2%), Topsin (1 kg/ha), Zeama bordeleza (0.5%).

Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *