Publicat pe

Patarea rosie a frunzelor de prun – Polystigma rubrum

Patarea rosiatica a frunzelor de prun este o boala  foliara foarte raspnadita ,atacul fiind prezent si in tara noastra in anii cu oscilatii mari de temperatura si umiditate. Produce pagube mai mari la unele soiuri.

Simptome

Incepand din lupatarea rosie pistilna mai si pana la sfarsitul verii, atacul se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete aproximativ circulare la inceput verzi-galbui, apoi rosii-caramizii. Tesutul din dreptul petelor se ingroasa, devine casant si putin bombat spre fata inferioara a limbului si convex spre partea superioara.  Pe fata inferioara a frunzei , in dreptul petelor, se pot observa  puncte mici care reprezinta picnidiile agentului patogen. Picnosporii eliminati de picnidii ,de obicei pe timp umed, apar ca un strat de gelatina de culoare alba. In cazul unui atac puternic,frunzele pot fi  acoperite complet cu pete rosii, tesutul din dreptul petelor se rupe, iar frunzele se usuca si cad timpuriu.

Agentul patogen

In timpul vegetatiei ,agentul patogen Polystigma rubrum produce un numar insemnat de generatii  de picnidii cu picnospori.Atacul se transmite prin resturile ramase pe sol.

Prevenire si combatere

  • se recomanda executarea corecta a lucrarilor agrotehnice;
  • adunarea si arderea frunzelor cazute toamna,pentru a impiedica raspandirea atacului in anul urmator;
  • Se vor extinde in cultura soiurile rezistente la aceasta boala;
  • produsele pesticide folosite in cazul moniliozei sunt eficiente si in cazul acestei boli;
  • tratamentele chimice aplicate la avertizare:  Bravo (1.5 l/ha), Delan 700 WDG (0.05%), Folpan 80 WDG (2 kg/ha), Topsin 70 WDG (0.7 kg/ha), Zeama bordeleza (0.5%).
Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *