Publicat pe

Raticide – Cum functioneaza si detalii compozitie

Raticide – Cum functioneaza si detalii compozitie

   Rozătoarele, mai ales speciile de şoareci şi şobolani, produc mari pierderi de producţie atât în câmp cât mai ales în depozite. Pentru combaterea chimică a acestor dăunători se utilizează o gamă bogată de rodenticide. Aceste produse pot fi: anorganice, de origine vegetală sau de sinteză.

   Raticidele anorganice au ca bază activă: fosfura de zinc, sulfatul de taliu, fosforul alb, acetatul de taliu, fluosilicatul de bariu, fosfura de aluminiu etc. Aceste produse se utilizează la prepararea diferitelor tipuri de momeli alimentare, însă datorită marii lor toxicităţi faţă de om, sunt pe cale de a fi scoase din uz. DL 50 la multe raticide anorganice este cuprinsă între 15 şi 25 mg/kg. Raticidele de origine vegetală au ca principiu activ de acţiune substanţe extrase din diferite specii de plante. Astfel, din seminţele unor arbori din genul Strychnos, care trăiesc în Asia şi Australia, se extrage stricnina. Stricnina se utilizează la pregătirea momelilor toxice pentru şoareci, popândăi şi hârciogi (şobolanii evită momelile care au stricnină din cauza gustului amar). Din bulbii cepei de mare, Scilla maritima, specie care creşte în Africa de Nord şi în unele ţări din sudul Europei, se extrage o substanţă utilizată, de asemenea la prepararea momelilor toxice pentru rozătoare. Această substanţă prezintă o toxicitate moderată faţă de om (DL 50 = 500-600 mg/kg). Raticidele de sinteză, produse cu o largă utilizare, au în general acţiune anticuagulantă. Consumarea lor determină apariţia unor hemoragii interne, iar moartea survine prin asfixiere. Majoritatea produselor anticuagulante sunt cumulative, doza letală se atinge după mai multe ingerări ale momelii. Producând moartea lentă a individului, prezintă avantajul că nu introduce panica în populaţia de şoareci şi şobolani, astfel încât rozătoarele din biotopul în care s-au amplasat momeli continuă să se hrănească cu momelile toxice.

     De asemenea, este necesară combaterea permanentă a acestora în spaţiile de depozitare a produselor agricole. În grupa produselor raticide avem o serie de substanţe active cum ar fi: fosfura de Al  brodifacom, brodifacoum, flocumafen.

Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *