Publicat pe

Tratamentele la zmeur impotriva principalelor boli si daunatori ai acestor arbusti

Zmeurul – Rubus idaeus 

zmeuraEste un arbust fructifer, cu crestere spontana predominant in zonele forestiere. A fost ameliorat si introdus in cultura, fiind o specie ale carei fructe au numeroase proprietati, putand fi utilizate in industria alimentara, farmaceutica si cosmetica.

Contine: Vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, fosfor, magneziu, potasiu, iod, fier, calciu, cupru, levuloza, acid salicilic, acid succinic, clanina, tanin, caroten, albuminoide, acizi liberi, fragarina, zahar, acid malic, acid citric si pectine.
Indicatii terapeutice: Tratamente ale cailor respiratorii, rinichilor, tractului digestiv, gastrita hiperacida, faringita, anemie, astenie, amigdalita, arsuri gastrice, congestie pulmonara, pirozis, pielite, reumatism, spasme gastrointestinale etc.

Principalele boli ale zmeurului:

 • VIROZE

Mozaicul zmeuruluiRaspberry mosaic virus

Mozaicul zmeuruluiIsi face aparitia pe frunze si mai rar pe tulpini, frecvent in luna mai. Adesea, frunzele prezinta pete de forma neregulata, galbene de 1 – 4 mm diametru. Aceasta clorozare este adesea insotita de deformarea puternica a limbului. Uneori, plantele pot fi lipsite de simptome sau manifesta pete clorotice slabe, de-a lungul nervurilor secundare. Frunzele formate in conditii de temperatura scazuta sunt marmorate, cu portiuni de tesut bombate spre fata superioara, iar cele formate in lunile cu temperaturi ridicate, pot sa nu prezinte simptome. Virusul poate fi transmis prin altoire sau prin afide (Amphorophora rubi sau Macrosiphon euphorbiae).

Prevenire si combatere.

 • Utilizarea de material saditor liber de viroze;
 • Identificarea plantelor bolnave si distrugerea acestora prin ardere;
 • Evitarea amplasarii culturii in apropierea padurilor unde se gasesc specii spontane de Rubus;
 • Combaterea insectelor vectoare;
 • Aplicarea termoterapiei (mentinerea butasilor la temperatura de 37°C, timp de 3 saptamani).

 

 • BACTERIOZE

Cancerul bacterian – Agrobacterium tumefanciens

cancerul-bacterian-al-zmeuruluiCaracteristice acestei boli sunt galele (tumorile) care apar la inceput albicioase, devin brune si lemnoase, au diferite consistente, marimi si forme, dar in general se asemana cu inflorescentele de conopida. Ca marime, pot varia intre dimensiunile unui bob de naut si cele ale unui pepene. Frecvent, deasupra tumorii principale, apar tumori secundare, care se desprind de la locul unde se formeaza infestand locul de plantare. Boala provoaca aparitia de epinastii pe frunze, inhiba dezvoltarea mugurilor laterali si formarea radacinilor adventive. Bacteria patrunde in plante prin rani, cauzate de insecte sau cu ocazia lucrarilor de transplatare/ altoire/ taieri. Bacteriile pot fi transportate de insecte, om, dar cel mai adesea prin apa provenita din precipitatii si irigatii.

Prevenire si combatere:

 • Infiintarea pepinierelor si livezilor se va face numai pe terenuri care nu au mai fost ocupate de vita de vie sau livezi;
 • Se vor evita terenurile expuse excesului de umiditate;
 • Specii premergatoare recomandate: leguminoase sau cereale;
 • Combaterea insectelor vectoare (Carabusul de mai – Melolontha melolontha si Gandacii pocnitori – Agriotes sp.);
 • Se vor taia tulpinile afectate si se va aplica un tratament cu zeama bordeleza 4 – 5% si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant;
 • Radacinile butasilor se vor imbaia intr-o solutie de zeama bordeleza 1% sau Fungicid Topas 100 EC 0.025%
 • In timpul vegetatiei se vor executa tratamente cu produse pe baza de cupru.

 

Focul bacterian – Erwinia amylovora

focul-bacterian-al-zmeuruluiAtacul se manifesta pe lastari, flori si fructe. Varfurile lastarilor se brunifica si se curbeaza in forma de carlig. Inflorescentele atacate, pot cadea sau pot ramane in pom. De pe inflorescente, boala se transmite rapid la frunze, care se vestejesc, apoi se innegresc. Lastarii bolnavi si frunzele moarte apar ca si cum ar fi arse de foc. Pe vreme calda si umeda, la nivelul pedunculului pot aparea picaturi de exudat, care poate avea culoarea alb, rosu, brun sau portocaliu. Boala este sensibila la uscaciune si la razele soarelui. Se raspandeste, in special, prin ploile insotite de vant, insa poate fi usor transmisa si prin vant, sau prin intermediul diferitelor insecte, in speacial cele polenizatoare.

Prevenire si combatere:

 

Patarea bruna – violacee a ramurilor – Didymella applanata

patarea-bruna-violacee-a-ramurilor-de-zmeurLa inceputul verii, se pot observa foarte usor pe lastari pete alungite, roz-brunii sau violacee. Treptat petele se maresc, acoperind de jur imprejur tulpina. Cu timpul scoarta se crapa, se exfoliaza iar ramurile se usuca de la varf spre baza. Pe timpul iernii, organele atacate capata o culoare cenusiu – argintie. Pe frunze apar pete brune, unghiulare, care se intind pe ambele parti ale nervurii principale. Ciuperca se transmite de la un an la altul prin lastarii infectati.

Prevenire si combatere:

 • Taierea si distrugerea prin ardere, a lastarilor atacati pentru reducerea infectiei;
 • Rarirea corespunzatoare a plantatiei, pentru asigurarea unei aeratii optime;
 • Inainte de inflorit si dupa recoltarea fructelor se pot aplica tratamente cu diferite produse cuprice, cum ar fi, zeama bordeleza – 0.5%; In perioada infloririi si cresterii fructelor se pot aplica tratamente cu:  Fungicid Rovral, Fungicid Ortiva, Fungicid Polyram.

 

Patarea cenusie a frunzelor – Mycosphaerella rubi

patarea-cenusie-a-zmeuruluiBoala se manifesta cel mai adesea pe frunze, pe care, primavara apar pete neregulate, de 1-4 mm, izolate, de culoare cenusiu – galbuie, cu marginea bruna – inchis. Precipitatiile abundente duc la sporirea numarului petelor. Frecvent, tesuturile din jurul petelor se necrozeaza si se rup, dand frunzelor un aspect de ciuruit. Ciuperca ierneaza in frunzele atacate. Primavara, pe timpul ploilor lungi, provoaca infectiile primare pe frunzele tinere.

Prevenire si combatere:

 

 

Rugina zmeurului – Phargmidium rubi – idaei

rugina-zmeuruluiAtacul se manifesta pe frunze, petioluri si foarte rar pe lastari. Pe frunze apar pete galbui, vizibile pe partea superioara. In luna iunie, pe partea inferioara a frunzelor apar numeroase pustule mici, prafoase, dispuse neregulat pe intreaga suprafata a limbului. Frunzele puternic atacate se ingalbenesc, se usuca si cad prematur.

Prevenire si combatere:

 

Antracnoza – Elsinoe veneta

Ciuperca ierneaza pe resturi vegetale, ramase la suprafata solului. Atacul se manifesta prin aparitia unor pete mici, ovale, de culoare rosu – purpuriu, la nivelul lastarilor. In evolutia bolii, petele devin cenusiu – albicioase. Tulpinile atacate nu mai fructifica. In caz de atac puternic, plantele mor. Pe frunze apar pete mici, purpurii, care devin cenusii. Fructele atacate sunt deformate si putrezesc.

Prevenire si combatere:

 

Fainarea zmeurului – Sphaerotheca macularis

fainarea-zmeuruluiAtacul ciupercii se manifesta la nivelul lastarilor, frunzelor si fructelor, care se acopera cu un puf alb – cenusiu. In urma atacului, marginile limbului foliar incep sa se rasuceasca, lastarii raman subtiri, se brunifica si se usuca, iar fructele se acopera cu o pulbere prafoasa, nu se mai maturizeaza si putrezesc.

Prevenire si combatere:

 

Putregaiul cenusiu – Botryitis cinerea

putregaiul-zmeuraUmiditatea relativa ridicata, circulatia deficitara a aerului si luminozitatea redusa, influenteaza aparitia acestei boli. In anii ploiosi, pierderile produse de aceasta ciuperca, se pot ridica pana la 70 – 80%. Cel mai adesea sunt atacate florile, care se ingalbenesc si se acopera de o pasla cenusie si fructele a caror culoare se inchide, se acopera cu aceeasi pasla cenusie sau albicioasa si intr-un final putrezesc. Rar pot aparea pete brun-deschis, pe tulpina, care se pot confunda cu atavul produs de Dydimella applanata.

Prevenire si combatere:

 • Cultivarea de material saditor certificat;
 • Respectarea distantelor de plantare;
 • Strangerea si distrugerea prin ardere a resturilor vegetale;
 • Aplicarea de tratamente secventiale (3 – 4) in faza de buton verde, buton alb, inflorire si formarea fructelor cu produse omologate precum: Fungicid Bravo 500 SC, Fungicid Ortiva 250 SC, Fungicid Rovral 500 SC.

Cancerul bazei lastarilor – Leptosphaeria coniothyrium

cancerul-bazei-lastariorSe manifesta [rom aparatia, la baza lastarilor, de pete roz brunii, ce devin negricioase. Tesuturile atacate se scufunda, crapa si evolueaza in zone canceroase. Pe suprafata acestora apar puncte mici si negre reprezentate de fructificatiile ciupercii. Boala se transmite prin lucrarile mecanice (taieri) sau prin insectele vectoare.

Prevenire si combatere:

 • Combaterea insectelor din plantatie;
 • Irigare si fertilizare rationala;
 • In timpul repausului vegetativ, se executa tratamente cu produse pe baza de sulf (Fungicid Kumulus, Fungicid Thiovit Jet);
 • Primavara se aplica un tratament cu un produs pe baza de cupru (Zeama Bordeleza, Fungicid Funguran OH 50 WP );
 • In timpul vegeatiei se aplica 2 – 3 tratamente cu Captan 80 WDG.

 

Ofilirea vasculara – Ciupercile din genul Verticillium

ofilirea-vascularaAtacul semanifesta la nivelul radacinilor si al vaselor conducatoare (blocarea acestora). Plantele pot sa prezinte o usoara ofilire pe timpul zilei, urmata de o aparenta revenire seara si noaptea, insa, pe masura evolutiei bolii, culoarea frunzelor incepe sa se deschida, se ingalbenesc si mor. Boala avanseaza progresiv, de la baza lastarului spre varf. Printr-o sectiune transversala a tulpinii, se pot observa vasele conducatoare brunificate. Ciuperca se transmite in planta prin intermediul nematozilor, al insectelor vectoare si lucrarilor mecanice.

Prevenire si combatere:

 • Nu se vor infiinta plantatii de zmeur pe terenurile unde s-au cultiva legume;
 • Se va utiliza doar material saditor certificat;
 • Se vor strange si distruge resturile vegetale din plantatie (inclusiv plantele infestate);
 • Se pot aplica tratamente chimice cu:Fungicid Topsin 70 WDG sau Fungicid Topsin 500 SC.

 

Arsuri solare:

arsuri-solare-768x514In multe cazuri, culturile de zmeur pot suferi de arsuri solare, care pot fi usor confundate cu simptomele unor boli. Fructele expuse razelor puternice, pot prezenta zone decolorate, grupate sub forma unei pete compacte. Aceleasi pete decolorate, pot apare si in urma atacului unor insecte, insa dispersate. Fructele atacate nu prezinta pericol pentru consum, insa au o aroma mai slaba.

Principalii daunatori ai zmeurului sunt:

Gandacul zmeurului – Byturus tomentosus

gandacul-zmeuruluiDaunatorul prezinta o generatie pe an, sau una la doi ani. Ierneaza in stadiuld e adult sau larva, in casute speciale, in stratul superior al solului. Adultii apar la sfarsitul lunii aprilie – inceputul lunii mai, se hranesc timp de 2  – 3 saptamani cu organele florale ale speciilor lemnoase si ierboase, apoi depun oua, a caror incubatie dureaza 8 – 10 zile. Noile larve rod galerii in receptacului floral si in fructe. Stadiul larvar se esaloneaza pe o perioada de 35 – 45 de zile. Cele mai mari pagube sunt produse de larve, care in urma hranirii provoaca putrezirea fructelor atacate.

Combatere:

 

Sferedelitorul tulpinilor de zmeur – Oberea bimaculata

daunator-zmeuraPrezinta o genetarie la doi ani. Ierneaza in stadiul de pupa. Adultii apar in luna iunie si se hranesc cu varfurile lastarilor. Femelele depun ouale in interiorul lastarilor tineri, aproape de varf, determinand uscarea acestuia. Tulpinile atacate sunt slabe, se rup usor si se usuca in anul urmator.

Combatere:

 

Molia zmeurului – Lampronia rubiella

lampronia-rubiAdultii se prezinta sub forma de fluturi cu o anvergura a aripilor de 9 – 12 mm, de culoare maroniu – auriu, cu pete crem. Femelele depun ouale la baza sepalelor si a petalelor. Pagubele cele mai mari sunt produse de larve (omizi), care se hranesc cu continutul mugurilor, inaintea deschiderii acestora.

Combatere:

Executarea de tratamente cu:Insecticid Affirm  ,Insecticid Decis Mega 50 EWInsecticid Calypso 480 SC, Insecticid Laser 240 SC etc.

Gargarita neagra – Anthonomus rubi

gargarita neagraDaunatorul ierneaza in stadiul de adult, sub frunzele cazute sau in stratul superficial al solului. Hranirea adultilor incepe primavara, devreme, cu mugurii vegetativi si floriferi. Femelele depun ouale in butonii florali, intrerupand astfel circulatia sevei. Larvele se dezvolta in interiorul bobocilor si se hranesc cu continutul acestora.

Combatere:

 

 

Musculita galicola a tulpinilor de zmeur – Lasioptera rubi

gargarita galicolaPrezinta o generatie pe an. Isi incepe activitatea in luniile mai – iunie, cand femele depun si ouale, in grupuri de aproximtiv 15, pe suprafata lastarilor, in apropierea bobocilor florali. Larvele se hranesc cu interiorul tulpinilor, ducand la aparitia de gale globuloase sub epiderma. Culoarea galelor este la inceput verde apoi devine brun – deschis si se lignifica. In urma formarii galelor este inhibata cresterea lastarilor si fructificarea.

Combatere:

Acarienii – pot fi combatuti cu: Acaricid Nissorun 10 WP, Acaricid Envidor 240 SC, Acricid Milbeknock, Acaricid Vertimec 1.8 EC.

Afidele – Pot fi combatute cu: Insecticid Mospilan 20 SGInsecticid Actara 25 WGInsecticid Decis Mega 50 EW, Insecticid Confidor Energy etc.

Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *