Publicat pe

Informatii despre puricele canepii, scapa de Psylliodes attenuata

Puricele canepii -Psylliodes attenuata

puricele-canepii-psylliodes-attenuata

Este răspândit în toate regiunile Europei, fiind mai frecvent în Europa Centrală. În ţara noastră, puricele cânepii este întâlnit mai ales în Transilvania.

Descriere. Adultul are 1,8 – 2,6 mm lungime; corpul este ovoid, de culoare verde sau bruniu, cu marginea posterioară şi extremitatea  roşcată. Fruntea este prevăzută cu două striuri în forma literei “X”, iar elitrele cu striuri longitudinale, pronunţate. Antenele sunt formate din 10 articole, de culoare galbenă-roşcată. Picioarele posterioare sunt adaptate pentru sărit . Oul este oval, de culoare galbenă-palid, de 0,4 – 0,5 mm lungime.

Larva are 3 – 4 mm lungime, are corpul cilindric-viermiform, de culoare alb-gălbuie, capul brun, iar picioarele negre. Dorsal, corpul este prevăzut cu numeroase macule de culoare închisă. Placa anală este brun-închis, cu marginea posterioară rotunjită şi prevăzută cu perişori.

Biologie si ecologie. Puricele cânepii are o singură generaţie anuală. Iernează ca adult sub bulgării de pământ, sub resturi vegetale (tulpini, frunze etc.) sau la o mică adâncime în sol. Adulţii părăsesc locurile de hibernare la sfârşitul lunii aprilie sau începutul lunii mai. După câteva zile de hrănire au loc copulaţia şi ponta. Depunerea ouălor începe în luna mai şi se continuă până la sfârşitul lunii iunie.

Ouăle sunt depuse în sol, de regulă, în apropierea rădăcinilor: o singură femelă depune până la 300 ouă. Incubaţia variază între 8 – 15 zile, în unele regiuni mai mult.
Larvele apărute se dezvoltă în rădăcini, săpând mici galerii superficiale. La completa dezvoltare ele părăsesc rădăcinile şi se retrag în pământ, unde în căsuţe pupale se transformă în pupe. Durata acestui stadiu este de 15 – 20 zile. Noii adulţi apar în luna iulie sau în august şi după o perioadă de hrănire se retrag pentru diapauza hiemală.

Plante atacate şi mod de dăunare. În afară de cânepă, atacă hameiul şi urzica. Primăvara devreme, la răsărirea plantelor, adulţii rod frunzele abia apărute, consumând epiderma şi parenchimul, lăsând intactă epiderma inferioară. În caz de invazii şi mai ales în anii cu primăveri secetoase, plantele stagnează în dezvoltare, rămân mici sau se usucă, diminuându-se producţia de fibre sau de sămânţă. Noii adulţi se hrănesc tot cu frunze, iar uneori atacă şi inflorescenţele de cânepă sau de hamei, producând daune mai mici.

Metode de combatere:

Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *