
Mărul (Malus domestica) este o specie de plante din familia Rosaceae ce cuprinde peste 50 de soiuri (arbori sau arbuști). Fructele acestei specii sunt apreciate pentru proprietățile lor terapeutice (tonic, diuretic, uricolitic, depurativ, antiseptic, laxativ) fiind indicat în afecțiuni precum: surmenaj, astenie, graviditate, convalescență, gută, hepatită, insomnii, diabet, ulcer gastric, stări febrile și altele. Unele cercetări au demonstrat că, consumul de mere reduce riscul de cancer de colon, prostată și cancer pulmonar.
PRINCIPALELE BOLI ALE MĂRULUI SUNT:
VIROZE:
1. Mozaicul mărului (Apple mosaic virus)
În majoritatea cazurilor, simptomele atacului acestui agent patogen apar la nivelul frunzelor și sunt reprezentate de pete de culoare verde deschis până la galben, galben – auriu, uneori crem. Existența în cultură a unui sortiment foarte variat de soiuri face să existe o multitudine de simptome și de efecte, astfel că petele pot fi inelare, în linii drepte sau sinuoase sau dispuse de-a dreptul nervurilor. Uneori îngălbenirea se poate produce la nivelul nervurilor frunzelor. În cele mai multe cazuri, atacul se manifestă numai pe frunzele mature. Vremea caldă și însorită poate determina apariția de pete necrotice care atrag după sine căderea prematură a frunzelor. Virusul se transmite prin altoire iar simptomele pot aparea uneori după 3 săptămâni, alteori abia în anul următor. Mai poate fi transmis prin semințe sau polen.
Prevenire:
- Se recomandă folosirea de material săditor sănătos și rezistent, la înființarea plantațiilor;
- În cazul altoirii, se vor folosi doar altoi și portaltoi sănătoși;
- Pomii contaminați trebuie eliminați din plantație;
2. Pătarea clorotică a mărului (Apple chlorotic leaf spot virus)
Manifestarea bolii diferă în funcție de soiul atacat și factorii climatici, astfel că pe frunzele soiurilor sensibile pot apărea pete clorotice sub formă de benzi, inele neregulate, linii verzi deschis sau galben – verzui iar în cazul tulpinilor mai virulente pot apărea pete necrotice cenușii sau negre. Unele soiuri pot prezenta formațiuni inelare sau benzi înguste de culoare verde – deschis sau brun, la nivelul fructelor. Soiurile mai rezistente pot prezenta o ușoară marmorare a frunzelor, care dispare în timpul verii. Simptomele pot fi accentuate de temperaturi ridicate și umiditate scăzută. Pomii infectați prezintă sensibilitate la temperaturile scăzute. La unele soiuri, virusul nu produce simptome evidente, dar atrage după sine scăderea producției.
Prevenire:
- Se recomandă folosirea de material săditor sănătos și rezistent, la înființarea plantațiilor;
- Pomii contaminați trebuie eliminați din plantație;
- În cazul altoirii, se vor folosi doar altoi și portaltoi sănătoși;
MICOPLASMOZE:
3. Proliferarea mărului (Apple proliferation)
Pomii tineri suferă o dereglare a proceselor vitale, ceea ce afectează toate organele tinere ale plantei. Plantele atacate pornesc mai repede în vegetație, însă au o creștere și o înălțime mai redusă decât cea a pomilor sănătoși. Pomii capătă un aspect de tufă iar creșterea lăstarilor este aproape verticală. Frunzele pomilor infectați au dimensiuni reduse, prezintă o ușoară clorozare iar nervurile pot căpăta nuanțe de verde deschis, galben sau roșu. Pomii tineri infectați au scoarța lucioasă, maronie și lipsită de pubescență.
Prevenire:
- Se vor folosi altoi și portaltoi sănătoși;
- Puieții se vor verifica înainte de plantare;
- Fertilizarea se va face echilibrat iar irigarea rațional.
BACTERIOZE:
4. Arsura comună a mărului (Produsă de bacteria Pseudomonas syringae pv. syringae)
Boala se manifestă la nivelul tuturor organelor aeriene ale plantei. Înnegrirea nervurilor este primul simptom și este urmat de o brunificare a zonelor dintre nervuri. Aceste simptome se extind treptat și cuprind întreaga suprafață foliară producând uscarea frunzelor, care însă nu cad. Florile afectate se brunifică și se ofilesc. Atacul se poate manifesta și la nivelul lăstarilor pe care apar striuri brune, care frecvent încercuiesc lăstarul, aceștia prezentând o delimitare clară între zona bolnavă și cea sănătoasă. Fructele pot fi atacate în toate stadiile, iar atacul se manifestă prin apariția de pete negricioase, umede, ce conțin picături de exudat. Atacate timpuriu, fructele cad; atacate târziu fructele se depreciază dar rămân în pom, uneori chiar și pe timpul iernii. Boala poate fi întâlnită și sub denumirea de: arsura frunzelor, arsura ramurilor, a mugurilor, în funcție de organul, atacat. De la un an la altul, bacteria se transmite prin intermediul ramurilor bolnave, a frunzelor căzute și a fructelor rămase în pom. În timpul vegetației, insectele și picăturile de apă răspândesc boala.
Prevenire și combatere:
- Ramurile atacate se vor tăia și se vor distruge prin ardere, iar rănile rezultate în urma tăierilor se vor dezinfecta cu o soluție de Bouille Bordelaise 4 – 5% iar apoi se vor acoperi cu mastic cicatrizant;
- Frunzele și fructele cazute pe sol sau rămase în pom vor fi adunate și distruse prin ardere;
- Tratamente chimice se pot executa cu: Fungicid Champ 77 WG, Fungicid Melody Compact 49 WG, Fungicid Funguran OH 50 WP, Fungicid Dithane M 45, Fungicid Bouillie Bordelaise.
5. Focul bacterian al rozaceelor (Produs de bacteria Erwinia amylovora). Primele simptome apar primavara, devreme, la nivelul florilor, care treptat se ofilesc, se brunifică și într-un final se înnegresc. Inflorescențele atacate pot cădea sau pot rămâne în pom. Boala progresează rapid la nivelul frunzelor care se veștejesc se brunifică, dar rămân în pom. Lăstarii și frunzele afectate se prezintă ca și cum ar fi arse de foc. Boala poate afecta doar fructele verzi. Uneori, boala poate încercui ramura în întregime, provocând uscarea părții superioare a acesteia, iar în cazul în care boala atacă trunchiul, întregul copac se usucă. Uscăciunea și razele solare nu afectează bacteria. Peste iarnă, bacteria supraviețuiește în muguri, ramuri și fructe bolnave. Ploile însoțite de vânt reprezintă principala modalitate de transmitere a bacteriei.
Prevenire și combatere:
- Se recomandă defrișarea și distrugerea prin ardere a pomilor puternic atacați sau adunarea ramurilor atacate în cazul pomilor cu un grad mai redus de atac;
- În apropierea livezilor afectate nu se vor plasa stupi, întrucât polenul reprezintă o modalitate de transmitere a bacteriei;
- Combatere chimică se poate executa cu Fungicid Zeamă Bordeleză – 0.5%, Fungicid Funguran OH 50 WP – 0.2%, Fungicid Kocide – 0.2%, înainte de înflorire, Fungicid Alliette 80 WG, la înflorire și Fungicid Funguran OH 50 WP – 0.2%, Fungicid Kocide – 0.2%, după înflorire.
6. Flexibilitatea patologică a lemnului la măr – Apple rubbery wood
Boala este produsă de o bacterie din grupul rickettsiilor. Simptomul principal îl constituie flexibilitatea neobișnuit de mare a lăstarilor la 1-2 ani și uneori a ramurilor și tulpinilor pomilor mai în vârstăÎn cazul soiurilor sensibile, pomii capătă aspectul unor sălcii, în special când sunt plini de fructe, frecvent, sub greutatea fructelor, ramurile se rup. Frunzele pomilor afectați au un conținut de clorofilă mai scăzut ceea ce determină îngălbenirea frunzelor. Transmiterea bacteriei se face prin altoire, marcote și butași infectați. Temperaturile cuprinse între 38 – 46°C, stânjenesc activitatea bacteriei.
Prevenire și combatere:
- Se recomandă folosirea de altoi și portaltoi sănătoși;
- Aplicarea termoterapiei, în cazul materialului săditor – menținerea acestuia la temperatura de 38º C timp de 2-3 săptămâni.
MICOZE:
7. Putregaiul fructelor și coletului (fitoftorioza) – Phytophthora cactorum
Simptomele bolii se manifestă la nivelul fructelor (pete circulare, brune, care se extind și pătrund în profunzimea pulpei) și la baza tulpinii. Atacul poate fi confundat cu cel al ciupercii care produce Monilioza. Uneori atacul poate fi observat și la nivelul frunzelor de la baza tulpinii. Fructele afectate cad prematur. Boala poate evolua și după depozitarea fructelor. Atacul în zona coletului, produce brunificarea urmată de necrozarea totală și în final, pomii pierd în primul sau în al doilea an de infecție. De la un an la altul, ciuperca rezistă în țesuturile atacate.
Prevenire și combatere:
- Nu se recomandă înființarea plantațiilor pe terenuri grele, joase, predispuse băltirii (condiții favorabile atacului);
- Se recomandă executarea cu atenție a lucrărilor de întreținere, pentru a nu provoca răni (infecția se produce numai prin răni);
- Se vor efectua stropiri preventive, la baza trunchiului, toamna și primăvara, cu produse cuprice (ex: Fungicid Bouillie Bordelaise).
8.Făinarea mărului – Podosphaera leucotricha
Boala se manifestă în toată perioada de vegetație (de primăvara până toamna), la nivelul frunzelor, lăstarilor, ramurilor, florilor și mai rar la nivelul fructelor. Primele simptome apar pe frunze, sub forma unui puf albicios, atât pe partea inferioară cât și pe partea superioară. Frunzele atacate se îndoaie ușor spre partea superioară, sunt mai rigide și se usucă devreme. Lăstarii atacați rămân mici, se brunifică și se usucă. La nivelul florilor, se produce deformare, decolorarea și frecvent îngroșarea petalelor și a sepalelor, urmate de uscarea acestora. De la un an la altul, ciuperca se răspândește prin solzii mugurilor.
Prevenire și combatere:
- La plantare se vor utiliza soiuri de măr care sunt mai puțin expuse atacului (Granny Smith, Florina, Golden Delicious etc.);
- Tratamente chimice se pot executa la avertizare cu următoarele produse: Fungicid Thiovit Jet 80 WG – 0.3%, Fungicid Bumper 250 CE – 0.03%, Fungicid Orius 25 EW – 0.05%, Fungicid Score 250 EC – 0.01%.
9. Rapănul merilor – Venturia inaequalis
Frecvent simptomele bolii sunt întâlnite pe fructe și frunze, dar ciuperca poate ataca toate organele aeriene verzi. Pe frunzele tinere se pot observa pete cenușii, aproximativ circulare, cu dimensiuni cuprinse în intervalul 3 – 10 mm, ce prezintă un punct central de culoare mai închisă. Treptat petele capătă o culoare brun – negricioasă sau verde – măsliniu și un aspect catifelat. În cazul unui atac mai puternic, petele confluează, ocupă o suprafață mai mare a limbului, iar frunzele se usucă și cad prematur. Atacul pe fructe se poate manifesta în toate fazele de dezvoltare, prin apariția de pete brun negricioase, izolate sau nu, cu diametrul de 4 – 5 mm. Fructele afectate se dezvoltă asimetric. Pe lăstarii tineri pot apărea pete asemănătoare celor de pe frunze. Ciuperca iernează în frunzele atacate, rămase pe sol.
Prevenire și combatere:
- Pentru combaterea acestui agent patogen există sortiment variat de produse fungicide: Fungicid Dithane M45, Fungicid Captan 50 WP, Fungicid Merpan 80 WDG, Fungicid Folpan 80 WDG, Fungicid Alcupral 50 PU, Fungicid Bouillie Bordelaise.
10. Monilioza sau putregaiul brun și mumifierea fructelor – Monilinia fructigena
Atacul acestei ciuperci poate fi întalnit pe flori, lăstari, ramuri și fructe. În anii ploioși și răcoroși, ciuperca infectează toate organele inflorescenței, astfel că, petalele tinere se ofilesc, se brunifică și se usucă. Atacul de la nivelul florilor se aseamănă cu efectul produs de înghețurile târzii. Florile și fructele atacate rămân în pom tot timpul anului. În urma atacului, fructele foarte tinere se brunifică și putrezesc în întregime, iar fructele mature se mumifică și rămân în pom, asigurând transmiterea ciupercii de la un an la altul.
Prevenire și combatere:
- Se adună pe cât posibil, toate fructele atacate (din pom și de pe sol);
- Ramurile distruse de atacul ciupercii se vor amputa si se vor distruge prin ardere;
- Tratamente chimice se pot executa cu: Fungicid Dithane M 45, Fungicid Merpan 80 WDG, Fungicid Topsin 500 SC. (înainte de recoltare, țineți cont de remanența produsului).
11. Putregaiul amar al fructelor – Glomerella cingulata
Boala se manifestă la nivelul fructelor (atât cele din pom cât și cele depozitate), ramurilor și uneori pe frunze. Fructele atacate prezintă pete mici, brun deschis la început iar culoarea se accentuează. Treptat petele se măresc, iar sub coaja, țesutul se brunifică și se adâncește în pulpă, luând forma unui con. Simptomele acestui atac se deosebesc de cele ale moniliozei prin faptul că suprafața afectată este cufundată în fruct în cazul de față și netedă în cazul moniliozei. Pe ramuri pot apărea pete necrotice, ovale, în dreptul cărora scoarța este negricioasă și moartă. De la un an la altul, ciuperca se transmite prin fructele și ramurile atacate. Temperaturile de 15 – 25ºC și vremea umedă, favorizează dezvoltarea ciupercii.
Prevenire și combatere:
- Se recomandă aplicarea măsurilor de igienă culturală (strângerea fructelor atacate care rămân în pomi iarna, tăierea și arderea ramurilor atacate);
- Tratamentele executate împotriva rapănului și a moniliozei sunt eficiente și în cazul acestei boli;
- Fructele se vor depozita la o temperatura de 3 – 4ºC, după o sortare prealabilă.
12. Rugina mărului – Gymnosporangium juniperinum
Simptomele de la nivelul frunzelor sunt reprezentate de pete mici, gălbui la început, apoi tind să se înroșească iar pe partea inferioară apar, în dreptul petelor, formațiuni tuberculiforme, care devin proeminente și ajung la o înălțime de 2 mm. Atacurile puternice determină căderea prematură a frunzelor. Atacul la nivelul scoarței ramurilor produce hipertrofierea țesuturilor și apariția unor gale, care pe timp umed se acoperă cu o masă gelatinoasă.
Prevenire și combatere:
- Se recomandă plantarea de puieți sănătoși;
- Se vor distruge arbuștii spontani din livadă;
- Tratamente chimice se pot executa cu: Fungicid Score 250 EC, Fungicid Folicur Solo 250 EW, Systhane Plus 24 E, Fungicid Antracol 70 WP, Fungicid Polyram DF;
13. Cancerul negru al ramurilor – Physalospora cydoniae
Toate organele aeriene pot fi afectate de această boală. Pe ramurile tinere, boala le poate cuprinde de jur împrejur, provocând uscarea părții situată deasupra locului atacului. La suprafața ramurilor și a tulpinilor, la punctul de inserție a ramurilor pe tulpină apar pete ovale, delimitate, ușor adâncime, de culoare roșu – brun. În dreptul țesuturilor atacate, scoarța se înnegrește, crapă și se exfoliază. Acest tip de cancer nu pătrunde adânc în lemn, dar poate totuși conduce la uscarea ramurilor atacate. Pe frunze apar pete mici, circulare, cu diametrul de 3 – 5 mm, de culoare roșu – violaceu, înconjurate de o bordură brună, treptat se măresc, devin brun – gălbui, sau brun – roșiatice, cu partea centrală cenușie. Atacul de la nivelul florilor conduce la uscarea acestora. Ciuperca se transmite de la un an la altul prin intermediul ramurilor atacate. Atacul este favorizat de umiditatea ridicată din timpul primăverii și de temperaturi de 15 – 20°C.
Prevenire și combatere:
- Se vor aduna fructele atacate (atât cele căzute cât și cele rămase în pom);
- Ramurile atacate se vor tăia și se vor distruge, iar rănile rezultate în urma tăierii se vor dezinfecta;
- Pentru combaterea acestui agent patogen există sortiment variat de produse fungicide: Fungicid Dithane M45, Fungicid Merpan 80 WDG, Fungicid Folpan 80 WDG, Fungicid Alcupral 50 PU, Fungicid Bouillie Bordelaise.
14. Cancerul bacterian – produs de Agrobacterium radiobacter pv. tumefaciens
Boala se manifestă la nivelul rădăcinilor și a tulpinilor, pe care se dezvoltă tumori, la început mici și moi, de dimensiuni și forme diferite care mai târziu se lignifică. Tumorile pot genera formațiuni asemănătoare cu frunzele, mugurii sau lăstarii. Tumorile sunt alcătuite din celule mari și deformate. Bacteria poate pătrunde în pomi prin rănile produse de nematozi, lucrări de îngrijire, grindină. Temperaturile cuprinse între 22 și 30°C și umiditatea atmosferică mai mare de 80% sunt factori favorizanți.
Prevenire și combatere:
- Se recomandă sortarea puieților înainte de plantare;
- În cazul lucrărilor de îngrijire, la trecerea de la un pom la altul, foarfecele și uneltele se vor dezinfecta;
- Ramurile afectate se amputează până la zona sănătoasă și se aplică un tratament cu un produs cupric (ex: Zeama Bordeleză), apoi rana se acoperă cu mastic cicatrizant;
- Înainte de plantare, rădăcinile puieților se vor îmbăia într-o soluție de Fungicid Zeamă Bordeleză – 1% sau Fungicid Topas 100 EC 0.025%;
- În timpul vegetației se pot executa tratamente cu produse pe bază de cupru precum: Fungicid Melody Compact 49 WG, Fungicid Champ 77 WG, sau Fungicid Bouillie Bordelaise.
PRINCIPALII DĂUNĂTORI AI MĂRULUI SUNT:
1. Păduchele din San Jose – Quadraspidiotus perniciosus
Daunatorul prezinta 2 generatii pe an. Irneaza in stadiul de larva de varsta I, sub scut, pe scoarta pomilor. Larvele isi incep activitatea la inceputul lunii aprilie, urmand ca adultii sa apara spre sfarsitul lunii aprilie – inceputul lunii mai. Ataca peste 200 de specii de arbori si arbusti. In urma atacului, tesutul se inroseste si se necrozeaza. In cazul ramurilor inrosirea cuprinde toata scoarta si o parte din lemn, pe frunze se localizeaza in jurul nervurilor iar pe fructe apar pete rosii sub forma unor aureole. Pomii atacati au frunzele ingalbenite iar dezvoltarea acestora este intarziata. Plantele atacate se usuca de la baza spre varf.
Combatere:
- Se va folosi material plantator sanatos;
- Nu se vor recolta ramuri altoi din livezile unde a fost semnalata prezenta daunatorului;
- In timpul iernii se vor executa 1 – 2 tratamente cu Insecticid Confidor Oil SC 004;
- In vegetatie se pot executa tratamente cu Insecticid Calypso 480 SC, Insecticid Decis Mega 50 EW, Insecticid Actara 25 WG, Insecticid Mospilan 20 SG, Insecticid Movento 100 SC etc.
2.Păduchele lânos al mărului – Eriosoma lanigerum
Insecta iernează în stadiul de larvă de vârstele a I-a și a II-a, pe rănile canceroase de la nivelul ramurilor, tulpinilor sau ale rădăcinilor. Atacă preferențial mărul și rareori părul și alte specii pomicole. Dăunătorul se localizează pe tulpini, ramuri, lăstari, pedunculii fructelor și pe rădăcina în apropierea coletului. Datorită filamentelor ceroase albe, coloniile sunt ușor de recunoscut. Pe lăstarii tineri, păduchele se fixează la baza, iar pe ramuri și tulpini, în special în crăpăturile scoarței. În urma înțepării și sugerii sevei, țesuturile se hipertrofiază și apar umflături, care treptat se măresc și formează tumori cu aspect canceros. Pomii atacați sunt sensibili la ger, iar la atacuri puternice și repetate se usucă treptat.
Combatere:
- Măsuri preventive: respectarea măsurilor de carantină fitosanitară, tăierea ramurilor și lăstarilor atacați, eliminarea puieților atacați, folosirea la înființare, de material săditor sănătos;
- Tratamentele aplicate in timpul iernii, cu produsul Insecticid Confidor Oil SC 004 – 1,5%, distrug larvele hibernante.
- Pentru tratamente de vară se recomandă tratamente cu Insecticid Actara 25 WG (1.5 g/ 15 l apa), Insecticid Movento 100 SC (7.5 ml/ 10 l apa), Mospilan 20 SG (1.5 gr in 5 l apa), etc.
3.Păduchele verde al mărului – Aphis pomi
Dăunătorul dezvoltă 8 – 12 generații pe an. Iernează în stadiul de ou, depus pe ramurile subțiri ale pomilor. Primăvara, se localizează în vărful lăstarilor și pe frunzele tinere, pe care le înțeapă și le sug sucul celular, provocând o răsucire de la margini spre nervura principală și se la vârf spre pețiol. Treptat, frunzele se îngălbenesc și se usucă. Organele atacate rămân acoperite de dejecțiile dăunătorului, favorizând dezvoltarea Fumaginei (Capnodium salicium).
Combatere:
- Se vor executa tratamente chimice cu: Insecticid Fastac 10 EC, Insecticid Karate Zeon 50 CS, Insecticid Calypso 480 SC, Insecticid Mavrik 2 F, Insecticid Novadim Progress.
4.Puricele melifer – Psylla mali
În condițiile țării noastre, dăunătorul prezintă o singură generație pe an. Iernează în stadiul de ou, pe scoarța copacilor. Parazitează în special mărul dar poate fi întâlnit și pe păr sau scoruș. Livezile de meri din zonele cu precipitații bogate sunt cele mai expuse atacului acestui dăunător. Adulții și larvele colonizează, la începutul primăverii mugurii vegetativi și floriferi apoi se mută pe frunze și fructe tinere. Frunzele și lăstarii tineri se deformează în urma atacului, butonii florali avortează, se usucă și rămân atârnați pe ramuri. În cazul invaziilor puternice, lăstarii și frunzele se acoperă cu dejecțiile larvelor, ceea ce favorizează dezvoltarea ciupercii Capnodium salicinum.
Combatere:
- Se vor executa tratamente chimice cu: Insecticid Fastac 10 EC, Insecticid Karate Zeon 50 CS, Insecticid Calypso 480 SC, Insecticid Mavrik 2 F, Insecticid Novadim Progress sau Insecticid Juvinal 10 EC (acțiune strict aficidă, fiind slab toxic pentru entomofauna utilă).
5.Gărgărița mugurilor – Sciaphobus squalidus
Dăunatorul prezintă o generație la 2 ani. Iernează în stadiul de adult, în sol. Adulții își încep activitatea primăvara, când temperaturile depășesc pragul de 10ºC, urcă în coroana pomilor și se hrănește cu muguri, boboci florali, flori, frunze, ramuri tinere, provocând pagube însemnate. Larvele acestei specii nu sunt dăunătoare, întrucât se hrănesc în sol, cu rădăcinile plantelor erbacee spontane.
Combatere:
- Se recomandă mobilizarea solului din plantație, în toamna;
- Executarea de tratamente chimice cu: Insecticid Decis Mega 50 EW, Insecticid Calypso 480 SC, Insecticid Actara 25 WG, Insecticid Reldan 22 EC etc.
6.Gărgărița florilor de măr – Anthonomus pomorum
Iernează în stadiul de adult, în scoarța exfoliată a pomilor, pe sub frunze căzute sau în stratul superficial al solului și are o singură generație pe an. Își începe activitatea la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie. Se hrănesc cu muguri de măr cultivat sau sălbatic, uneori, dăunătorul poate fi întâlnit pe păr sau păducel. Mugurii floriferi atacați dezvoltă flori sterile. Larvele produc cele mai mari pagube, deoarece se dezvoltă în interiorul bobocilor florari și se hrănesc cu pistilul, staminele și părtile interioare ale petalelor. Bobocii atacați nu se mai dezvoltă, se brunifică și rămân pe pom. Intensitatea atacului produce, în unii ani, pierderi de 80 – 90%.
Combatere:
- Se recomandă tăierea ramurilor atacate, răzuirea tulpinilor mai groase și distrugerea prin ardere a resturilor în care se pot găsi adulți hibernanți;
- Se recomandă aplicarea tratamentelor chimice în perioada de hrănire a dăunătorului cu unul dintre produsele: Insecticid Pyrinex Quick, Insecticid Novadim Progress, Insecticid Reldan 22 EC.
7.Molia orientală a fructelor – Cydia molesta
Dăunătorul iernează în stadiul de larvă în interiorul unui cocon mătăsos și crăpături ale scoarței și dezvoltă până la 4 generații pe an. Molia atacă lăstarii și frunzele dar preferă în mod special fructele cu interiorul cărora se hrănesc larvele primelor generații producând pagube semnificative în pepiniere și în livezile tinere. Cea de-a III-a și cea de-a IV-a generație de larve pătrund în fruct prin zona codiței și rod galerii neregulate în jurul sâmburelui, provocând stagnarea creșterii fructelor, putrezirea și în final căderea acestora.
Combatere:
- Se recomandă tăierea și distrugerea fructelor și a lăstarilor atacați;
- Se pot utiliza capcane atractante;
- Tratamente chimice se pot aplica în perioada de zbor masiv cu: Insecticid Decis Mega 50 EW, Insecticid Affirm, Insecticid Mospilan 20 SG, Insecticid Calypso 480 SC, Insecticid Coragen 20 SC.
8.Molia vărgată a piersicului – Anarsia lineatella
Este un dăunător caracteristic piersicului, dar poate ataca și caisul. Dezvoltă 3 generații pe an și iernează în stadiul de larvă sub scoarța exfoliată a ramurilor. Părăsesc locul de iernarea primăvara, la apariția mugurilor din care se hrănesc. Larvele rod orificii de pătrundere în lăstarii tineri. Femelele depun ouăle pe muguri, iar larvele pătrund în fructele soiurilor timpurii. Larvele generațiilor următoare pătrund în fructele aflate în faza de coacere, unde sapă galerii adânci.
Combatere:
- Tăierea și distrugerea ramurilor și a lăstarilor afectați;
- Executarea de tratamente chimice cu: Insecticid Decis Mega 50 EW, Insecticid Karate Zeon 50 CS, Insecticid Affirm, Insecticid Mospilan 20 SG, Insecticid Laser 240 SC.
9.Molia pieliței fructelor – Adoxophyes orana
Este o specie polifagă ale cărei larve se hrănesc cu pulpa fructelor, în care sapă galerii superficiale. Atacă peste 47 de specii de plante erbacee și lemnoase. Rănile realizate sunt porți de intrare a ciupercilor din genul Monilinia.
Combatere:
- Se pot executa tratamente chimice cu: Insecticid Nurelle D, Insecticid Affirm, Insecticid Bactospeine DF.
10.Molia frunzelor de măr – Yponomeuta maliella
Prezintă o generație pe an, iernează sub un scut format dintr-o secreție care în contact cu aerul devine rigidă. Se hrănesc cu frunze tinere, distrug țesutul dintre cele 2 epiderme, provocând brunificarea și veștejirea acestora. După atacul de la nivelul frunzelor, larvele, părăsesc galeriile și își formează cuiburi acoperite de fire de mătase, la adăpostul cărora scheletuiesc frunzele putând provoca desfrunzirea pomilor. Este o specie monofagă.
Combatere:
- În cazul suprafețelor mici, sau a pomilor cu talie mică, există posibilitatea strângerii și distrugerii cuiburilor de larve, la începutul formării acestora;
- În timpul iernii se pot executa tratamente cu Insecticid Confidor Oil SC 004;
- În vegetație se pot aplica tratamente cu Insecticid Actara 25 WG, Insecticid Reldan 22 EC, Insecticid Laser 240 SC, Insecticid Coragen 20 SC, Insecticid Kaiso Sorbie 5 WG.
11.Viermele merelor – Cydia pomonella
Dăunătorul dezvoltă 1 – 3 generații pe an. Iernează în stadiul de larvă în interiorul unui cocon mătăsos, în crăpăturile scoarței, pe sub frunzele căzute. Larvele sapă galerii în pulpa fructelor și în zona centrală, unde se găsesc semințele, provocând căderea fructelor. În aceste galerii se instalează diverse microorganisme (ciuperci, bacterii) care determină putrezirea acestora. Pagubele se ridică uneori până la 60 – 80%.
Combatere:
- În timpul iernii și primăvara devreme, se vor răzui mușchii, lichenii și scoarța groasă de pe trunchiurile și ramurile copacilor, se vor aduna și se vor distruge prin ardere;
- Se vor așeza brâie capcană pentru capturarea larvelor care se retrag pentru împupare, capcane care ulterior vor fi distruse;
- Chimic, acest dăunător poate fi combătut cu: Insecticid Decis Mega 50 EW, Insecticid Fastac 10 EC, Insecticid Karate Zeon 50 CS, Insecticid Calypso 480 SC, Insecticid Avaunt 150 SC
12.Minierul marmorat – Phyllonorycter blancardella
Dăunătorul atacă o serie de arbuști ornamentali și pomi fructiferi, printre care și mărul. Larvele se hrănesc cu țesuturile aflate între epiderma superioară și cea inferioară a frunzelor. Un atac masiv poate reduce puternic capacitatea de fotosinteză, ceea ce atrage după sine o scădere semnificativă a producției.
Combatere:
- Frunzele căzute pe sol vor fi adunate și distruse prin ardere;
- Chimic, dăunătorul poate fi combatut cu: Insecticid Actara 25 WG, Insecticid Reldan 22 EC, Insecticid Laser 240 SC, Insecticid Coragen 20 SC, Insecticid Kaiso Sorbie 5 WG
13.Fluturele cu abdomenul auriu – Euproctis Chrysorrhoea
Este un dăunător polifag ce atacă o serie de arbori și pomi fructiferi. Dezvoltă o singură generație pe an și iernează în stadiul de larvă într-un cocon poziționat în vârful lăstarilor. Este necesară examinarea atentă a pomilor pentru detectarea acestui dăunător.
Combatere:
- Se vor elimina ramurile pe care sunt prezente larve;
- Chimic, dăunatorul poate fi combătut cu: insecticid Karate Zeon 50 CS , Insecticid Fastac 10 EC, Insecticid Laser 240 SC, Insecticid Affirm, Insecticid Calypso 480 SC.
14.Omida păroasă a dudului – Hyphantria cunea
Dăunător cu 2 generații pe an, iernează în stadiul de pupă, în numeroase locuri (crăpături ale scoarței, pe garduri, pereți, sau în stratul superficial al solului). Adulții apar primăvara, au un zbor crepuscular, nocturn iar ziua stau ascunși. Își depun ouăle pe partea inferioară, iar în stadii incipiente, larvele consumă epiderma inferioasă și parenchimul, iar pe măsură ce se dezvoltă se mută pe ramuri, distrugând în totalitate frunzele. Dacă atacul se repetă 2 – 3 ani consecutiv, pomii se debilitează și se usucă.
Combatere:
- Se pot executa tratamente chimice cu: Insecticid Aqua K-Othrine , Insecticid Decis Mega 50 EW , insecticid Karate Zeon 50 CS , Insecticid Fastac 10 EC, Insecticid Novadim Progress, Insecticid Laser 240 SC.
15.Nălbarul (albilița) – Aporia crataegi
Dăunătorul iernează în stadiul de larvă, în cuiburi formate din frunze uscate, răsucite și unite între ele prin fire de mătase. Larvele părăsesc adăposturile primăvara și se hrănesc cu muguri, apoi cu frunze. Frunzele atacate se răsucesc în jurul nervurii principale. Este o specie polifagă, frecvent atacă mărul, părul, prunul, ulmul și păducelul. În cazul unor invazii puternice, pomii pot fi defoliați complet.
Combatere:
- Cuiburile de larve se vor distruge, în timpul iernii;
- Se pot executa tratamente chimice cu: Insecticid Aqua K-Othrine , Insecticid Decis Mega 50 EW , insecticid Karate Zeon 50 CS , Insecticid Fastac 10 EC, Insecticid Novadim Progress, Insecticid Laser 240 SC.
16.Sfedelitorul tulpinilor – Cossus cossus
Dăunătorul prezintă o generație la 2 ani și iernează în stadiul de larvă, în scoarța pomilor din care se hrănesc. Se dezvoltă în trunchiul multor specii (măr, păr, prun, cais, cireș, plop, ulm, frasin, tei etc.), dar preferă pomii debilitați și cu lemnul moale, în care rod galerii largi prin care pot pătrunde microorganisme ce provoacă putrezirea lemnului. Frunzele pomilor atacați sunt îngălbenite, recoltele acestora sunt mici și în timp se usucă.
Combatere:
- Se recomandă curățirea scoarței și tăierea ramurilor uscate;
- Trunchiurile și coroana pomilor pot fi tratate cu Insecticid Novadim Progress.
17.Sfredelitorul ramurilor – Zeuzera pyrina
Dăunătorul iernează în stadiul de larvă în galeriile pe care le roade în tulpini și ramuri. Este o specie polifagă dar provoacă pagube în special merilor și perilor din pepiniere și plantații tinere. Poate fi întalnit și pe specii silvice precum frasin, mesteacăn, tei, liliac, arțar, castan etc. Depunerea de excremente la baza pomilor, este un simptom caracteristic atacului acestei insecte. Pomii atacați prezintă semne de debilitare, iar în cazul atacurilor puternice ramurile afectate de galerii se rup, iar pomii se usucă.
Combaterea se execută ca și în cazul Sfredelitorului tulpinilor, detaliat anterior.
18.Viespea cu fierăstrău a merelor – Hoplocampa testudinea
Prezintă doar o generație pe an și iernează în sol la 5 – 15 cm adâncime, într-un cocon, în stadiul de larvă. Femelele depun, în caliciul florilor ouă, din care, în decursul lunii mai apar larvele ce pătrund în fructele abia formate și rod galerii sub epiderma acestora până la nivelul semințelor, provocând căderea lor prematură. Fructele atacate superficial rămân în pom, ajung la maturitate dar nu mai au aspect comercial.
Combatere:
- Toamna se va săpa solul din livezi, pentru distrugerea rezervei de larve;
- Se recomandă efectuarea unui tratamente cu Insecticid Novadim Progress sau Insecticid Calypso 480 SC, la scuturarea petalelor, pentru combaterea adulților înaintea depunerii ouălor.
19.Cicada gheboasă – Cerasa bubalus
Dăunătorul prezintă o generație pe an. Iernează în crăpăturile din scoarța pomilor, în stadiul de ou. Daunele produse de acest dăunător sunt indirecte, sursa principală de hrană este reprezentată de plante ierboase (trifoi, lucernă), de la care se hrănește cu sucul celular. Femelele depun ouăle pe ramurile de măr, într-o incizie făcută cu ovipozitorul. În zona respectivă, scoarța crapă, iar circulația sevei este oprită. Ramurile atacate nu mai fructifică normal, iar în caz de atacuri puternice se usucă. Rănile produse reprezintă căi de acces pentru agenții patogeni. Pagube ridicate se înregistrează în cazul puieților, care în urma atacului se usucă.
Combatere:
Combaterea dăunătorului este dificilă, astfel că se va pune accent pe măsurile preventive:
- Se va controla atent materialul săditor;
- Ramurile afectate se vor aduna și se vor distruge prin ardere;
- Plantele ierboase din livadă vor fi distruse;
- Tratamente chimice se pot executa în perioada de repaus cu Insecticid Confidor Oil SC 004.
20.Cicada meliferă – Metcalfa pruinosa
Este o specie polifagă, consumatoare de viță de vie, arbori și arbuști ornametali și pomi fructiferi. Dezvoltă o generație pe an și iernează în stadiul de ou în ramurile planelor atacate. Adulții și larvele consumă sucul celular al plantelor împiedicând creșterea și răspândind numeroase viroze. Combaterea este dificilă din cauza stratului de ceară ce acoperă corpul insectelor.
Combatere:
- Se pot executa tratamente chimice cu: Insecticid Mospilan 20 SG, Insecticid Faster 10 CE, Insecticid Confidor Energy, Insecticid Actara 25 WG, Insecticid Actellic 50 EC.
21. Acarienii (păianjenii plantelor)– pot fi combătuți cu: Acaricid Nissorun 10 WP, Acaricid Milbeknock EC, Acaricid Envidor 240 SC, Acaricid Vertimec 1.8 EC.