Publicat pe

Tratamentele la prun impotriva principalelor boli si daunatori ai acestor pomi fructiferi

Prunul – Prunus domestica este un pom fructifer ce aparține familiei Rosaceae. Nu este pretențios față de factorii de vegetație și valorifică bine solurile din zonele deluroase. Nu suporta seceta și solurile compacte. Are o longevitate de 30 – 40 de ani și intră pe rod după  4 – 5 ani de la plantare. Este un pom de talie medie, prezintă frunze ovale cu margine serată, florile sunt albe iar fructele pot avea diferite culori. Fructele conțin glucide, acizi organici, albumină, celuloză, vitamine (A, B, C) fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și sunt folosite la prepararea dulcețurilor, compoturilor și a unor băuturi alcoolice.

PRINCIPALELE BOLI ALE PRUNULUI SUNT:

VIROZE:

varsatul prunelor plum pox virus1. Vărsatul prunelor – Plum pox virus

Această boală este considerată a fi una dintre cele mai păgubitoare boli ale prunului. Atacul se manifestă la nivelul frunzelor și a fructelor. Pe frunzele soiurilor sensibile, apar pete sau inele difuze, de culoare verde – deschis sau verde – măsliniu. În unele cazuri, petele își mențin culoarea verde până toamna târziu, chiar dacă frunzele sunt îngălbenite. În general, atacul nu produce schimbarea formei sau a mărimii frunzelor. Fructele mici, tinere nu prezintă simptome. Mai târziu pe fructe apar pete circulare de culoare gălbuie, în dreptul cărora, țesuturile nu mai cresc, producând adâncituri în pulpa fructelor, însoțite adesea de scurgeri de clei. Fructele se coc forțat, cad din pom și au gust neplăcut, datorită excesului de acizi și a conținutului redus de zahăr. Virusul se transmite prin altoire și prin intermediul afidelor.

Prevenire:

 • Folosirea de altoi și portaltoi sănătoși;
 • Distrugerea pomilor cu simptome de atac (în cazul atacurilor de slabă intensitate);
 • Aplicarea de tratamente chimice pentru controlul populațiilor de insecte care pot fi vectori virotici.

BACTERIOZE:

ulceratia si ciuruirea bacteriana pseudomonas syringae2.Ulcerația și ciuruirea bacteriană a pomilor sâmburoși – Pseudomonas syringae pv. mors-prunorum

Boala se manifestă la nivelul frunzelor, fructelor și lăstarilor tineri, nelignificați. Atacul poate fi uneori confundat cu fenomene de fitotoxicitate cauzate de aplicarea irațională a pesticidelor. Primele simptome sunt vizibile la nivelul frunzelor tinere și sunt reprezentate de pete mici, gălbui, vizibile în transparență. Concomitent cu dezvoltarea fructelor, petele se măresc, se brunifică și formează pete necrotice de 2 – 3 mm, adesea înconjurate de un halou galben – verzui. Ulterior, aceste pete necrotice se detașează și cad iar frunzele capătă un aspect ciuruit. Mugurii afectați se umflă se veștejesc și nu se mai desfac, iar în cazul în care se desfac formează frunze mici, cu tendințe de ofilire.

Combatere:

cancerul bacterian3.Cancerul bacterian –  Agrobacterium radiobacter pv. tumefaciens

Boala se manifestă la nivelul rădăcinilor și a tulpinilor, pe care se dezvoltă tumori, la început mici și moi, de dimensiuni și forme diferite care mai târziu se lignifică. Tumorile pot genera formațiuni asemănătoare cu frunzele, mugurii sau lăstarii. Tumorile sunt alcătuite din celule mari și deformate. Bacteria poate pătrunde în pomi prin rănile produse de nematozi, lucrări de îngrijire, grindină. Temperaturile cuprinse între 22 și 30°C și umiditatea atmosferică mai mare de 80% sunt factori favorizanți.

Combatere:

 • Se recomandă sortarea puieților înainte de plantare;
 • În cazul lucrărilor de îngrijire, la trecerea de la un pom la altul, foarfecele și uneltele se vor dezinfecta;
 • Ramurile afectate se amputează până la zona sănătoasă și se aplică un tratament cu un produs cupric (ex: Zeama Bordeleză), apoi rana se acoperă cu mastic cicatrizant;
 • Înainte de plantare, rădăcinile puieților se vor îmbăia într-o soluție de Zeamă Bordeleză 1% sau Fungicid Topas 100 EC;
 • În timpul vegetației se pot executa tratamente cu produse pe bază de cupru precum: Fungicid Melody Compact 49 WGFungicid Champ 77 WG, sau  Fungicid Bouillie Bordelaise.

MICOZE:

monilioza monilinia laxa4.Monilioza sau putregaiul fructelor –  Monilinia laxa

Boala se manifestă la nivelul tuturor organelor aeriene, ale pomilor de orice vârstă, în general primăvara. În faza de buton floral, ciuperca atacă florile, urmând ca atacul să crească foarte mult în intensitate în timpul înfloritului, provocând o brunificare a florilor, care ulterior se ofiliesc și se usucă, dar rămân prinse pe ramuri, uneori până în primăvara următoare. Infecțiile pot trece din flori în ramuri. Frunzele afectate se ofilesc, se răsucesc și se usucă. Lăstarii se veștejesc, se usucă și se înconvoaie spre vârf. Fructele pot fi atacate la formare iar intensitatea atacului crește rapid, in special la intrarea în pârgă. Simptomele se manifestă prin apariția de pete mici, rotunde, brun – cafenii în dreptul cărora țesuturile sunt puțin adâncite. Petele cresc rapid provocând înmuierea și putrezirea pulpei. Ciuperca iernează în scoarța ramurilor atacate și în fructele mumificate și produce pagube însemnate în anii reci și ploioși.

Combatere:

hurlupi taphrina pruni5.Hurlupii – Taphrina pruni

Boala se manifestă la nivelul fructelor tinere, care sunt mult mai mari decât cele sănătoase și capătă o nuanță galben – verzuie. În urma atacului, coaja sâmburelui este distrusă iar fructele sunt deformate. La suprafața fructelor atacate, apare un strat fin, albicios – cenușiu care treptat devine brun – violaceu. După aproximativ o lună de la apariție, fructele atacate se zbârcesc și cad.

Combatere:

maturi de vrajitoare taphrina institiae6.Mături de vrăjitoare – Taphrina institiae

În coroana pomilor, frecvent, se poate observa la vârf, dezvoltarea unor ramuri lungi, subțiri, moi și fragile, grupate în buchete. Acestea sunt bogate și neregulat ramificate, căpătând aspectul unor mături lungi, de aproximativ 1 m și late de 40 cm, care primăvara înfrunzesc înaintea ramurilor sănătoase, dar niciodată nu fructifică. Frunzele situate pe aceste ramuri, sunt mai mici, ușor bășicate, de culoare cenușiu, treptat, acestea se brunifică și cad de timpuriu. Ciuperca se transmite de la un an la altul prin intermediul ramurilor atacate.

Combatere: 

 • Se recomandă tăierea și distrugerea prin ardere a ramurilor atacate;
 • Rănile rezultate în urma tăierii se vor dezinfecta cu sulfat de cupru 1% și se vor acoperi cu mastic cicatrizant.

fainare7.Făinarea – Podosphaera oxyacanthae ( Podosphaera tridactylla)

Atacul se manifestă la nivelul frunzelor pe care se observă o pâslă albicioasă, fină, cu aspect pulverulent. Frunzele atacate se colorează în galben – brun, apoi se ofilesc și cad. La nivelul lăstarilor verzi, apar pete asemănătoare celor de pe frunze, care capătă aspectul unui manșon pâslos. De la un an la altul, ciuperca se transmite prin formele de rezistență pe care le formează în interiorul organelor atacate.

Combatere:

patarea rosie polystigma rubrum8.Pătarea roșie a frunzelor de prun – Polystigma rubrum

Începând cu luna mai, pe frunze apar pete circulare, de culoare verde – gălbui, cu diametrul de 5 – 20mm, care treptat devin roșu – cărămiziu. În dreptul petelor, țesutul este casant, îngroșat și bombat spre partea inferioară a limbului. Frunzele pot fi complet acoperite de pete roșii în cazul atacurilor puternice. Petele se închid la culoare, spre sfârșitul verii, iar frunzele cad prematur. Ciuperca iernează pe frunzele atacate.

Combatere:

 • Se recomandă executarea arăturilor adânci, de toamnă, pentru îngroparea frunzelor căzute și diminuarea sursei de infecție;
 • În plantațiile îngrijite, unde se efectuează tratamente împotriva ciupercii Monilinia laxa, această boală nu creează probleme.
 • În perioada de repaus vegetativ se pot aplica tratamente chimice cu produse pe bază de cupru (Ex: Fungicid Zeamă Bordeleză) și tratamente preventive aplicate în vegetație cu Fungicid Switch 62.5 WGFungicid Score, 250 EC, Fungicid Topsin 500 SC.

rugina tranzschelia pruni spinosae9.Rugina – Tranzschelia pruni – spinosae

Simptomele bolii pot fi întalnite pe partea superioară a frunzelor și sunt reprezentate de pete galbene de 1 – 2 mm, în dreptul cărora poate apărea o pâslă pulverulentă de culoare brună, reprezentată de formele de rezistență ale ciupercii. Frunzele puternic atacate se îngălbenesc și cad. Atacurile repetate conduc la epuizarea vigorii pomilor și la reducerea rezistenței la ger. Ciuperca iernează sub formă de miceliu de rezistență în rizomii unor specii din genul Anemone.

 • Se recomandă igiena culturală și distrugerea plantelor de Anemone;
 • Substanțele chimice recomandate în cazul Moniliozei (prezentate la punctul 4) sunt eficiente și în cazul acestei boli.

PRINCIPALII DĂUNĂTORI AI PRUNULUI SUNT:

1.Păduchele cenușiu al prunului – Hyalopterus pruni

Este un dăunător migrator, a cărui gazdă primară este prunul iar gazdele secundare sunt reprezentate de diferite genuri de graminee. Iernează în stadiul de ou, pe ramurile și scoarța prunilor. Adulții și larvele colonizează lăstarii și frunzele, care în urma atacului rămân mici iar frunzele prezintă un aspect clorotic și se înconvoaie. Uneori, dăunătorul atacă pedunculul florilor provocând căderea prematură a acestora.

Combatere:

scuturi paduche testos2.Păduchele țestos al prunului – Parthenolecanium corni

Dăunătorul prezintă o generație pe an și iernează în stadiul de larvă de vârsta a II-a, în crăpăturile scoarței tulpinilor și a ramurilor, la baza mugurilor sau pe frunzele căzute. Este un dăunător polifag, care atacă peste 80 de specii de arbori, arbuști și plante ierboase, printre care și prunul, la care produce cele mai mari pagube. Femelele și larvele înțeapă și sug seva iar odată cu saliva introduc în plantă enzime care provoacă necrozarea țesuturilor. Frunzele atacate se etiolează și cad prematur. Atacurile puternice, repetate, conduc la debilitarea pomilor, care produc mai puțin și cu timpul se usucă.

Combatere:

paduchele sferic3.Păduchele sferic al prunului – Sphaerolecanium prunastri

Iernează în stadiul de larvă de vârsta a II-a pe scoarța ramurilor și prezintă o singură generație pe an. Atacă diferite specii de pomi din familia Rosaceae, cu preponderență prunul, la care femelele și larvele înțeapă și sug seva de la nivelul scoarței, provocând debilitarea și uscarea pomilor.

Combatere:

Viermele prunelor - cydia funebrana4.Viermele prunelor – Cydia funebrana

Dăunătorul prezintă 2 generații pe an și iernează în stadiul de larvă, în interiorul unui cocon mătăsos, la baza pomilor, pe sub frunzele căzute sau în crăpături ale scoarței. Larvele primei generații se hrănesc cu sâmburii fructelor verzi, care, în urma atacului nu se mai dezvoltă și cad. Larvele celei de-a II-a generație se hrănesc cu fructele aflate în faza de coacere, în care sapă galerii în jurul sâmburilor în care lasă resturi de hrană și excremente brun – negricioase. Picăturile de gomă (clei), prezente pe fructe, sunt caracteristice atacului acestui dăunător. A doua generație poate produce pierderi de până la 80%.

Combatere:

viespea-neagra-a-prunelor5.Viespea neagră a prunului – Hoplocampa minuta

Iernează în stadiul de larvă,în sol, în coconi de mătase, acoperiți de particule e pământ, la 2 – 10 cm adâncime și prezintă o singură generație pe an. Apariția adulților se eșalonează de la îmbobocirea prunilor până la căderea petalelor. Pe măsură ce prunii înfloresc, femelele depun ouăle în interiorul florilor. După eclozare, larvele pătrund în interiorul fructelor tinere și se hrănesc cu pulpa acestora. La sfârșitul dezvoltării, larvele părăsesc fructele și se retrag în sol pentru hibernare. Fructele atacate nu se mai dezvoltă și cad.

Combatere:

6.Viespea semințelor de prun – Eurytoma schreinerii

viespea-samburilorPrezintă o singură generație pe an. Iernează în stadiul de larvă, în sâmburii fructelor căzute pe sol, sau în cele rămase în pomi. Adulții apar la sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii mai, au un zbor greoi, deplansându-se pe distanțe mici. La 4 – 10 zile, de la apariție, are loc depunerea ouălor, a căror incubație durează 15 – 30 de zile. Larvele se hrănesc cu sămânța din interiorul endocarpului. Fructele de prun atacate se dezvoltă mai slab, au o culoare puțin mai închisă iar în perioada maturizării încep să cadă.

Combatere: 

viermele merelor cydia pomonella7.Viermele merelor – Cydia pomonella

Dăunătorul dezvoltă 1 – 3 generații pe an. Iernează în stadiul de larvă în interiorul unui cocon mătăsos, în crăpăturile scoarței, pe sub frunzele căzute. Larvele sapă galerii în pulpa fructelor și în zona centrală, unde se găsesc semințele, provocând căderea fructelor. În aceste galerii se instalează diverse microorganisme (ciuperci, bacterii) care determină putrezirea acestora. Pagubele se ridică uneori până la 60 – 80%.

Combatere:

fluturele-abdomen-auriu8.Fluturele cu abdomenul auriu – Euproctis Chrysorrhoea

Este un dăunător polifag ce atacă o serie de arbori și pomi fructiferi. Dezvoltă o singură generație pe an și iernează în stadiul de larvă într-un cocon poziționat în vârful lăstarilor. Este necesară examinarea atentă a pomilor pentru detectarea acestui dăunător.

Combatere:

Atac omida paroasa a dudului9.Omida păroasă a dudului – Hyphantria cunea

Dăunător cu 2 generații pe an, iernează în stadiul de pupă, în numeroase locuri (crăpături ale scoarței, pe garduri, pereți, sau în stratul superficial al solului). Adulții apar primăvara, au un zbor crepuscular, nocturn iar ziua stau ascunși. Își depun ouăle pe partea inferioară, iar în stadii incipiente, larvele consumă epiderma inferioasă și parenchimul, iar pe măsură ce se dezvoltă se mută pe ramuri, distrugând în totalitate frunzele. Dacă atacul se repetă 2 – 3 ani consecutiv, pomii se debilitează și se usucă.

Combatere:

molia orientala10.Molia orientală a fructelor –  Cydia molesta

Dăunătorul iernează în stadiul de larvă în interiorul unui cocon mătăsos și crăpături ale scoarței și dezvoltă până la 4 generații pe an. Molia atacă lăstarii și frunzele dar preferă în mod special fructele cu interiorul cărora se hrănesc larvele primelor generații producând pagube semnificative în pepiniere și în livezile tinere. Cea de-a III-a și cea de-a IV-a generație de larve pătrund în fruct prin zona codiței și rod galerii neregulate în jurul sâmburelui, provocând stagnarea creșterii fructelor, putrezirea și în final căderea acestora.

Combatere:

paduchele din san jose11. Păduchele din San Jose – Quadraspidiotus perniciosus 

Daunatorul prezinta 2 generatii pe an. Irneaza in stadiul de larva de varsta I, sub scut, pe scoarta pomilor. Larvele isi incep activitatea la inceputul lunii aprilie, urmand ca adultii sa apara spre sfarsitul lunii aprilie – inceputul lunii mai. Ataca peste 200 de specii de arbori si arbusti. In urma atacului, tesutul se inroseste si se necrozeaza. In cazul ramurilor inrosirea cuprinde toata scoarta si o parte din lemn, pe frunze se localizeaza in jurul nervurilor iar pe fructe apar pete rosii sub forma unor aureole. Pomii atacati au frunzele ingalbenite iar dezvoltarea acestora este intarziata. Plantele atacate se usuca de la baza spre varf.

Combatere: 

gargarita-mugurilor12.Gărgărița mugurilor – Sciaphobus squalidus

Dăunatorul prezintă o generație la 2 ani. Iernează în stadiul de adult, în sol. Adulții își încep activitatea primăvara, când temperaturile depășesc pragul de 10ºC, urcă în coroana pomilor și se hrănește cu muguri, boboci florali, flori, frunze, ramuri tinere, provocând pagube însemnate. Larvele acestei specii nu sunt dăunătoare, întrucât se hrănesc în sol, cu rădăcinile plantelor erbacee spontane.

Combatere:

minierul marmorat13.Minierul marmorat – Phyllonorycter blancardella

Dăunătorul atacă o serie de arbuști ornamentali și pomi fructiferi, printre care și mărul. Larvele se hrănesc cu țesuturile aflate între epiderma superioară și cea inferioară a frunzelor. Un atac masiv poate reduce puternic capacitatea de fotosinteză, ceea ce atrage după sine o scădere semnificativă a producției.

Combatere:

14.Acarienii (păianjenii plantelor)– pot fi combătuți cu: Acaricid Nissorun 10 WPAcaricid Milbeknock ECAcaricid Envidor 240 SCAcaricid Vertimec 1.8 EC.

15.Afidele – Aphis spp. se pot combate cu: Insecticid Decis Mega 50 EWInsecticid Confidor EnergyInsecticid Mospilan 20 SGInsecticid Actara 25 WG etc.

La alegerea insecticidelor țineți seama, în mod obligatoriu, de remanența fiecărui produs!!

Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *